Posada sa ISS-a sletjela u Kazahstanu

Daniel Burbank (lijevo), Anton Škaplerov i Anatolij Ivanišin nakon slijetanja u Kazahstanu (Reuters)

Kapsula Soyuz sa dva ruska i jednim američkim astronautom sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) sigurno je u petak sletjela u Kazahstan.

Soyuz TMA-22 sigurno se padobranom prizemljio u stepu u toj bivšoj sovjetskoj republici, na vrijeme i na određeno mjesto sjeverno od grada Arkaljuka, nakon trosatnog spuštanja iz orbitalne svemirske stanice.

Dužnosnici, tehničari i porodice članova posade, koji su posmatrali slijetanje kapsule na velikom ekranu u kontrolnom centru izvan Moskve, zapljeskali su kada se na snimkama iz helikoptera vidjelo da je Soyuz dotaknuo tlo.

U kapsuli su se na Zemlju, nakon šest mjeseci provedenih na ISS-u, vratili iskusni američki astronaut Daniel Burbank te ruski kozmonauti Anton Škaplerov i Anatolij Ivanišin.

Njihov let prema stanici u novembru prošle godine bila je prva misija od kako je NASA obustavila 30-godišnji program space shuttle, zbog čega se 16 država, koje su uložile 100 milijardi dolara u ISS, kod prevoza posade može osloniti isključivo na Rusiju.

Trojicu astronauta zamijenit će novi tim, koji će sa ruskog kosmodoroma u Bajkonuru u Kazahstanu poletjeti 15. maja i pridružiti se ruskom astronautu Olegu Kononjenku, američkom astronautu Donu Petitu i Holanđaninu Andreu Kuipersu koji se i dalje nalaze na stanici.

Izvor: Agencije