Poruka VMRO-DPMNE-u iz Washingtona: Prilika koja se neće ponoviti

Hristijan Mickoski, VMRO-DPMNE, Makedonija
Hristijana Mickoskog SAD potiče da kreira prostor kako bi zastupnici odlučili kako će glasati u vezi ustavnih izmjena bez pritisaka (Al Jazeera)

Pomoćnik državnog tajnika SAD-a Wess Mitchell uputio je u utorak pismo lideru VMRO-DPMNE-a Hristijanu Mickoskom, u kojem traži da stranačke interese ostavi po strani i da zastupnici njegove stranke, bez ikakvih pritisaka, po vlastitom nahođenju odluče kako će glasovati o ustavnim promjenama, koje uključuju i promjenu imena države.

“SAD snažno vjeruje da je Sporazum iz Prespe između Makedonije i Grčke povijesna prilika za Makedoniju da sebi osigura svjetliju budućnost i da doprinese regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu. I pored tvrdnje da se mogao postići ‘bolji sporazum’, mi ne vjerujemo da je to doista moguće. Ovaj sporazum je zahtijevao kompromis s obje strane. To je prilika koja se neće ponoviti, čak i u narednim desetljećima”, naveo je Mitchell.

Glasanje bez prijetnji, osvete i pritisaka

On je istaknuo da je SAD razočaran pozicijom koju imaju dužnosnici VMRO-DPMNE-a, kako u odnosu na referendum, tako i u vezi koraka u Sobranju prema promjeni Ustava.

“Od stjecanja neovisnosti Makedonije, građani svih zajednica i stranaka, uključujući i Vašu stranku, snažno podržavaju pristupanje države u NATO-u i Evropskoj uniji. Sada je trenutak kada Sobranje treba poduzeti ključni korak. Potičemo Vas da kreirate prostor, u javnosti i privatno, kako bi zastupnici iz Vaše koalicije odlučili kako će glasovati u vezi ustavnih izmjena, oslobođeni prijetnje, osvete ili drugih vrsta pritisaka”, naveo je Mitchell u poruci lideru VMRO-DPMNE-a.

Dužnosnik američkog State Departmenta naglašava da je ovo povijesni trenutak za Makedoniju, trenutak koji zahtieva hrabro liderstvo.

“Kao pravi prijatelji, potičemo Vas da ostavite po strani stranačke interese, u cilju unaprijeđenja zajedničkih strateških interesa i osiguravanju svjetlije budućnost za Vaše sugrađane u europskoj obitelji naroda”, zaključio je Mitchell u pismu Mickoskom.

Nastavljena sjednica Sobranja

Makedonsko Sobranje nastavilo je u utorak sjednicu, na čijem je dnevnom redu prijedlog Vlade o pokretanju procedure o ustavnim izmjenama, koje uključuju i promjenu ustavnog imena države.

Zastupnici iz vladajuće većine i oporbe u ponedjeljak su pokušavali jedni druge uvjeriti zašto su odredbe Prespanskog sporazuma s Grčkom prihvatljive, odnosno zašto su u suprotnosti s interesima makedonskog naroda i države.

Sporazum s Grčkom predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija, čemu se protivi oporba, predvođena VMRO-DPMNE-om.

Izvor: Agencije