Oglasi

Poruka Macrona Skoplju: Postanite Sjeverna Makedonija

Francuski predsjednik je poručio građanima Makedonije uoči referenduma da sporazum s Grčkom osigurava budućnost zemlje i da vjeruje u mudrost građana.
Postanite (Republike) Sjeverna Makedonija, u skladu sa sporazumom, kazao je Emmanuel MacronEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je građanima Makedonije u video poruci uoči referenduma da sporazum s Grčkom osigurava budućnost zemlje i da vjeruje u mudrost građana.

"Naše dvije zemlje su prije 25 godina uspostavile diplomatske odnose. To je 25 godina zajedničke prošlosti i povezanih sudbina među našim narodima, koje su duboko ukorijenjene vijekovima", naveo je Macron.

Kazao je da je mnogo stvari učinjeno posljednjih godina, ali da je najveći korak naprijed postignut 17. juna, kada je, zahvaljujući hrabrosti lidera Makedonije i Grčke, postignut sporazum, čime je okončan 27-godišnji spor, prenosi agencija MIA.

Neka odluče građani Makedonije

"Zato ga [sporazum] podržavam. Potpuno! Snažno!", istakao je Macron.

Rekao je da se ne može staviti na mjesto građana Makedonije, ali da oni trebaju sami odlučiti.

"Postanite [Republike] Sjeverna Makedonija, u skladu sa sporazumom. Odlučno i čvrsto vjerujem da je ovaj sporazum dobar. Za vas, za cijelu regiju i za Evropu", poručio je Macron.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.