Oglasi

Portugal zove Britance na odmor, Španija ima drugi pristup

Portugalski šef diplomatije kazao je da će pravila omogućiti da svi turisti sigurno uživaju na ljetovanju.
Portugalski šef diplomatije kaže da je svaki karantin 'neprijatelj turizma'EPA

Portugalski ministar vanjskih poslova kazao je da će svaki Britanac koji razmišlja ljetovati u Portugalu biti "jako dobrodošao", dok Španija ima drugi pristup i neće dozvoliti ulazak dok značajno ne opadne zaraza u toj zemlji, prenosi Hina.

Portugalski šef diplomatije Augusto Santos Silva poručio je da će turisti biti upozoreni u kojoj su mjeri popunjene plaže kako bi mogli izbjeći gužve.

Santos Silva je rekao za BBC da bi sporazum o "zračnom mostu" između Velike Britanije i Portugala mogao stupiti na snagu do kraja juna.

Turisti neće morati u dvosedmičnu izolaciju prema tom sporazumu.

Santos Silva je rekao da je svaki karantin "neprijatelj turizma".

Pravila garantuju sigurnost

Putnicima će na aerodromu u Portugalu biti mjerena temperatura, a Santos Silva je kazao da se razmatra, u koordinaciji s drugim zemljama EU-a, nasumično testiranje putnika.

Britanske aviokompanije nadaju se da će dogovori o zračnim mostovima stupiti na snagu 29. juna, kada ističe trenutna odluka britanske vlade o karantinu za putnike.

Najjužnija portugalska pokrajina Algarve omiljena je destinacija britanskih turista.

Portugalski ministar kazao je da će pravila omogućiti da svi turisti sigurno uživaju na ljetovanju.

Sugerirao je da će noćni život u portugalskim ljetovalištima biti ovoga ljeta vrlo ograničen te da neće biti dopuštena okupljanja po noći.

Hoteli i apartmani koji ispunjavaju uvjete portugalskih vlasti bit će označeni kao "čisti i sigurni".

Španija je opreznija

Iako i španski turistički sektor uveliko ovisi o britanskim turistima, Madrid se odlučio za drugačiji pristup.

Vlada Španije je poručila da će dozvoliti britanskim turistima ulazak u zemlju, bez obvezne samoizolacije, samo ako značajnije padne stopa reprodukcije korona virusa u toj zemlji.

Velika Britanija zadržava dvosedmičnu samoizolaciju za putnike iz svih zemalja, izuzev Republike Irske, a ta se odredba odnosi i na britanske državljane.

Britanske agencije za putovanja navode da zbog karantina ljudi za sada većinom nisu organizirali svoje ljetovanje.

Upozorili su da se sve više firmi u turističkom sektoru suočava s finansijskom katastrofom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.