Porsche Janis Joplin na aukciji

Aukcijska kuća Sotheby's u New Yorku za pet dana sprema pravu povlasticu ljubiteljima skupih automobila.

Oni koji to sebi mogu priuštiti uživat će u nadmetanju i za Porsche američke pjevačice Janis Joplin.

„Ideja je bila da se izaberu različiti automobili, koji predstavljaju jedinstveno mašinstvo ili dizajn, ili samo njihovu historijsku važnost. Tako da imate automobile koji možda nikada zapravo nisu bili u fabričkoj proizvodnji. Imate aute koje je neko možda uzeo i napravio po vlastitom ukusu, kao Porsche Janis Joplin“, kaže Ian Kelleher, specijalista za automobile

Porsche proslavljene pjevačice iz Teksasa procijenjen je između 600.000 i 800.000 dolara.

„Originalno je bio siv, i mislim da ga je Janis odlučila napraviti po svom. Otišla je jednom kolegi Dave Richardsu i rekla mu da ga ludo oboji. On se vratio s ovom psihodeličnom zamisli. Imate slike magičnih gljiva na njemu, i grupe Big Brother, i Holding kompanije u jednom kutu. To je zbilja umjetničko djelo, ali vas nasmijava. Taj auto izaziva emociju, emocionalni odgovor, kao i njena muzika“, dodaje Kelleher.

Ferrari iz 1956. godine

Osim onih koji su zanimljivi zbog svojih vlasnika, ima i onih koji su pisali historiju na trkaćim pistama. Ferrari Mille Miglia iz 1956. godine vozio se na takmičenjima Formule jedan.

„Ferrari 290 MM očito je naš najbolji auto. Procjenjuje se na 28 do 32 miliona dolara. U samom je vrhu Ferrarijevih trkaćih automobila. Ima originalnu šasiju, prvi motor, i sve ostalo“, objašnjava Kelleher.

Koliko će biti spremni izdvojiti njihovi kupci, doznat će se na aukciji u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera