Porošenko: Rusija bi na Krimu mogla rasporediti nuklearno oružje

Rusija, Brodovi, Podmornica, Mornarica
Petro Porošenko: Svjedoci smo nezapamćenih vojnih gomilanja u Crnom moru (EPA)

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je kako se ne bi smjela ignorirati mogućnost da Rusija rasporedi nuklearno oružje na Krimu.

“Infrastruktura već postoji, a Rusija je zadnjih pet godina iskoristila upravo za obnovu ove infrastrukture. Svjedoci smo nezapamćenih vojnih gomilanja u Crnom moru”, kazao je on u obraćanju u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako je kriza u istočnom dijelu njegove zemlje trenutačno najduži sukob u Europi te da ukrajinski narod već pet godina živi u uvjetima otvorenih sukoba.

Naglasio je kako Rusija nema namjeru okončati rat koji je, kako je kazao, sama započela.

Vojnici i brodovi još nisu oslobođeni

Kaže da je u sukobima u Ukrajini dosad poginulo više od 13.000 ljudi, dok je ranjeno više od 28.000 osoba.

Podsjetivši kako Rusija još nije oslobodila ukrajinske brodove i vojnike koje je zarobila krajem prošle godine, Porošenko je apelirao na glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi vojnike.

Optužio je Rusiju za vođenje hibridnog rata i organiziranje cyber napada na institucije i infrastrukturu u Ukrajini te istaknuo da Moskva na anektiranom Krimu ima blizu 32.500 vojnika, brojne raketne sustave, vojne zrakoplove, vojne brodove i podmornice.

Upozorio je da bi se tenzije na istoku Ukrajine mogle povećati te da bi sukobi ponovno mogli početi.

Porošenko je, također, pozvao međunarodnu zajednicu da uskrati Moskvi pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a u pitanjima u vezi s “ruskom agresijom protiv Ukrajine”, prenosi Tanjug.

‘Staviti Rusiju na svoje mjesto’

Ukrajinski predsjednik je rekao da bi mirovna operacija pod mandatom UN-a mogla biti presudna u okončanju sukoba s proruskim snagama na istoku zemlje i pozvao glavnog tajnika UN-a da uputi misiju koja bi ponudila opcije.

On je dodao da je Ukrajina spremna razgovarati o multinacionalnoj mirovnoj operaciji, s “jasnim ciljem okončanja ruske agresije i obnove ukrajinskog suvereniteta”, prenosi AP.

Porošenko je optužio Rusiju da vodi “neobjavljeni rat” i dodao da je možda vrijeme da međunarodna zajednica “stavi Rusiju na svoje mjesto”, počevši od toga što će uskratiti Moskvi pravo na veto u Vijeću sigurnosti UN-a u pitanjima u vezi s “ruskom agresijom protiv Ukrajine”.

Izvor: Agencije