Porošenko poziva NATO da rasporedi brodove u Azovskom moru

Petro Porošenko poziva NATO da pomogne Ukrajini (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je NATO da rasporedi brodove u Azovskom moru u trenutku spora sa Rusijom, prenosi Anadolija.

Porošenko je u intervjuu za njemački Bild, objavljenom u četvrtak, rekao:

“Nadam se da su države unutar NATO-a spremne da premjeste ratne brodove do Azovskog mora kako bi pomogli Ukrajini i pružile joj sigurnost”.

Sukob između Rusije i Ukrajine otvoren je u nedjelju kada su brodovi ruske obalske straže otvorili vatru prema tri broda ukrajinske ratne mornarice, koji su pokušali proći iz Crnog u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, između ruskog kopna i obale Krima.

Potom su zaplijenili brodove zajedno sa posadama.

Krim je Rusija aneksirala od Ukrajine 2014. godine.

“Dvije ukrajinske luke su pod blokadom”

Ukrajina insistira na tome da su se njeni brodovi ponašali u skladu sa međunarodnim pomorskim pravom, dok Rusija kaže da nisu dobili dozvolu za prolaz.

Ukrajinski ministar za za infrastrukturu Volodimir Omeljan danas je rekao da su dvije ukrajinske luke u Azovskom moru Berdjans i Mariupol pod ruskom blokadom te je zabranjen ulazak i izlazak iz njih. 

Ukupno 35 brodova spriječeno je u izvođenju redovnih operacija, a dopušten je ulazak samo plovilima koja idu prema ruskim lukama u Azovskom moru, napisao je on na Facebooku.

“Cilj je jednostavan – nametanjem blokade ukrajinskim lukama u Azovskome moru, Rusija se nada izbaciti Ukrajinu s njezina teritorija – teritorij koji je naš u skladu sa svim važnim međunarodnim zakonima”, objasnio je.

Njegove riječi Kremlj je demantovao, tvrdeći da ne ograničava plovidbu u blizini Krima.

Izvor: Agencije