Porošenko: Gasovod Sjeverni tok 2 je opasnost za Evropu

Petro Porošenko tvrdi da je gasovod Sjeverni tok 2 'apsolutno politički projekat' (EPA)

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da se slaže s američkim predsednikom Donaldom Trumpom da gasovod Severni tok 2 predstavlja opasnost za Evropu.

Porošenko je za televiziju France 24 rekao da je taj gasovod “apsolutno politički projekat” i da predstavlja “opasnost” za energetsku bezbednost i konkurentnost Evrope, prenosi AP.

Severni tok 2 će udvostručiti količinu gasa koji će iz Rusije direktno moći da stiže u Nemačku, zaobilazeći tranzitne zemlje među kojima je Ukrajina.

“U potpunosti podržavam mišljenje predsednika Trampa”, kazao je šef ukrajinske države.

Trump je na dvodnevnom samitu NATO u Briselu izjavio da je Nemačka “pod potpunom kontrolom” i “zarobljenik” Rusije zbog gasovoda Severni tok 2.

Merkel: Vodimo nezavisnu politiku

Nemačka kancelarka Angela Merkel se, odgovarajući na Trumpovu tvrdnju, prisetila mladosti u Istočnoj Nemačkoj kojom su dominirali Sovjeti i kazala da je sadašnja Nemačka nezavisna u izboru sopstvene politike.

“Ja sam lično iskusila na koji način je Sovjetski savez kontrolisao deo Nemačke. Veoma sam srećna što danas živimo ujedinjeni u slobodi, u Saveznoj Republici Nemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo da vodimo nezavisnu politiku i donosimo nezavisne političke odluke. To je veoma dobro, posebno za ljude u istočnoj Nemačkoj”, rekla je Merkel.

I francuski predsednik Emmanuel Macron izjavio je na samitu da se ne slaže sa ocenom predsednika SAD-a da je Nemačka “pod totalnom kontrolom” Rusije zbog jednog gasovoda.

Ukrajina nije članica NATO, ali je Porošenko bio prisutan na samitu u Briselu, gde se sastao sa Trumpom.

Izvor: Agencije