Oglasi

Porodice preminulih od COVID-19 u Italiji traže pravdu

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji, gdje je pandemija novog korona virusa odnijela gotovo 34.000 života.
Članovi udruženja 'Noi Denunceremo' grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u BergamuEPA - Ilustracija

Rođaci žrtava korone virusa iz Bergama, grada koji se nalazi u sjevernom dijelu Italije najpogođenijem epidemijom, poduzeli su pravne korake u potrazi za pravdom za svoje mrtve.

Radi se o prvoj akciji te vrste u Italiji, gdje je pandemija odnijela gotovo 34.000 života, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa. 

Članovi udruženja "Noi Denunceremo" (Tužit ćemo), koje je nastalo iz Facebook grupe, podnijeli su 50 pojedinačnih prijava tužiteljstvu u Bergamu.

"Svi smo iz područja Bergama i svi imamo slične priče, priče o porodičnim tragedijama, i svi tražimo jasne i ozbiljne odgovore od tužitelja", rekla je farmaceutkinja Cristina Longhini, čiji je 65-ogodišnji otac umro u martu od korona virusa u bolnici u Bergamu.

Kada se razbolio, priča ona, porodični ljekar ga je odbio posjetiti kod kuće, a vozilo hitne pomoći nije bilo dostupno da ga odveze u bolnicu.

Kada je naposljetku hospitaliziran, više mu nije bilo spasa.

"Kada je umro, zaboravili su nas nazvati", kaže Longhini.

Račun za pogreb stigao poštom

Budući da nije bilo mjesta da njen otac bude pokopan na nekom od lokalnih groblja, lijes s njegovim tijelom, zajedno s desecima drugih, prebačen je vojnim kamionom na nepoznatu lokaciju.

Porodica je na kraju otkrila da je otac pokopan 200 kilometara dalje, i to kada je poštom stigao račun za troškove pogreba.

"Na pravosudnim vlastima će biti da sagledaju tužbe", rekla je novinskoj agenciji ANSA advokatica Consuelo Locati.

"To neće biti brza istraga, jer se radi o osjetljivom pitanju."

U tužbama se navodi šta su sve porodice preživjele - od nedostatka informacija do nedovoljne njege.

Tužbe su podnesene protiv nepoznatih osoba, a u pripremi je navodno još 150 prijava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.