Porast rasizma i homofobije u engleskom nogometu

Najviše je bilo rasističkih napada, a slijede homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija (EPA)

Engleska organizacija Kick It Out, koja se bori protiv rasizma u nogometu, objavila je izvještaj o zabrinjavajućem porastu broja rasističkih i homofobnih incidenata u engleskom nogometu u prvom dijelu ove sezone, prenosi Hina.

Broj rasističkih i homofobnih incidenata u prva četiri razreda engleskog nogometa ove sezone u porastu je za 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone. Kick It Out zabilježio je 282 incidenta u odnosu na 177 u prošloj sezoni.

Najviše je bilo rasističkih napada (54 posto), a slijede homofobija, transfobija, antisemitizam i islamofobija.

U izvještaju se navodi da je polovina incidenata registrovana na utakmicama elitne Premier lige (49 posto), slijede Championship, League One i Two s 36 posto, te niže lige sa 14 posto, a jedan posto incidenata zabilježen je u ženskom nogometu.

Elektroničko prijavljivanje

“Ove brojke trebaju djelovati kao poziv svima koju su u sportu. Rješavanje svih oblika diskriminacije mora biti kolektivni napor,” rekao je predsjednik Kick It Outa lord Herman Ouseley.

U Kick It Outu smatraju da su nogometne vlasti olakšale prijavljivanje takvih incidenata jer igrači mogu prijaviti incidente na sajtu organizacije ili posredstvom aplikacije, e-pošte, telefona i društvenih medija.

“Neophodne su hitne i korjenite mjere kako bi se zaustavio negativni trend. Čelnici u svim dijelovima društva i nogometa, mediji i navijači trebaju preduzeti akciju, prijaviti diskriminaciju i pomoći nam u iskorjenjivanju mržnje,” poručili su iz Kick It Outa.

Izvor: Agencije