Oglasi

Poplave bi mogle odnijeti mine do Đerdapa

​Najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine.
Građani upozoreni da budu oprezni prilikom čišćenjaPixsell

Iz Centra za uklanjanje mina (BH MAC) upozoravaju građane Bosne i Hercegovine u poplavama ugroženim područjima da najbližoj policijskoj upravi i službama civilne zaštite prijave svako neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS) koje primijete, jer se sumnja da će veliki broj njih biti nanesen iz dosadašnjih minskih polja, a kako bi ona bila uklonjena na adekvatan način i neutralizirana, potvrđeno je za agenciju Anadolija.

Fikret Smajiš, šef tima Regionalnog ureda BH MAC Sarajevo kaže kako je nedvojbeno da je došlo do pomjeranja minskih polja gdje je bilo poplava te da će se sredstva naći tamo gdje se nisu očekivala, a ne tamo gdje je to bilo planirano.

Saša Obradović o pomjeranju minskih polja

"Moguće je da zbog enormne količine vode sredstva iz minskih polja završe i do Đerdapa, pa i Crnog mora. Ovo je posve druga situacija jer više ne govorimo o minskim poljima već neekspolodiranim ubojnim sredstvima koja su u nadležnosti štabova civilne zaštite. U ovom trenutku nemamo konačnu procjenu jer će Sektor za operacije BH MAC-a na tome raditi u narednim danima. Ali, ono što je evidentno jeste da su najviše ugrožena područja Maglaja i okolica Doboja gdje je bilo minskih polja, a gdje se sumnja da su ona pomjerena", naglasio je Smajiš.

Oprez pri čišćenju

Upozorio je građane da budu veoma oprezni prilikom čišćenja svojih domova, dvorišta i bašti, kao i prilikom odlazaka na šira područja gdje se sumnja da su postojala minska polja s obzirom na to da su na brojnim trake i oznake o njihovom postojanju nestale u poplavama.

U Kantonu Sarajevo, naglašava Smajiš, u koordinaciji su sa štabovima civilne zaštite, ali u tom dijelu Federacije BiH nema registriranih ugroženih područja kada je riječ o minskim poljima.

Saopćeno je da će Centar za uklanjanje mina BiH u saradnji sa entitetskim civilnim zaštitama i Civilnom zaštitom Brčko Distrikta identificirati i ažurirati područja koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima usljed prirodnih nepogoda, a što je za posljedicu moglo imati pomjeranje mina na sumnjivim i opasnim područjima, te preduzeti sve neophodne mjere na prevenciji.

Prema raspoloživim podacima BH MAC-a najugroženija područja od mina su regije Doboja, Maglaja, Olova, Unsko-sanskog kantona i Bosanske Posavine, koja su i trenutno najviše pogođena poplavama. Također, upozoreno je stanovništvo da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.