Popis stanovništa u BiH počinje sutra

Ovogodišnji popis bi, između ostalog, trebao dati jasnu sliku o entičkoj strukturi i rasporedu stanovništva (Al Jazeera)

Prvi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nakon 1991. godine počet će u utorak kako je i planirano, a sve pripreme su završene, uključujući i dostavu potrebnog materijala popisivačima, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH (ASBH) Zdenko Milinović.

“Popis počinje sutra u 9 sati”, kazao je Milinović na konferenciji za novinare, pozvavši sve građane BiH da se odazovu popisu.

Angažirano 25 hiljada ljudi

Na provedbi popisa bit će angažirano ukupno 25 hiljada ljudi, od kojih je nešto manje od 19 hiljada popisivača koji svoj posao moraju završiti do 15. oktobra.

Popisivači imaju obavezu dva puta potražiti podatke u svakom kućanstvu, a ukoliko i nakon drugog pokušaja ne zateknu nikoga građanima ostaje mogućnost da preko općinskih popisnih povjerenstava sami dogovore termin za dolazak popisivača koji im odgovara.

Procjena je kako će prvi popis stanovništva u BiH nakon posljednjeg rata stajati najmanje 46 miliona konvertibilnih maraka (23,5 miliona eura), od čega je 7,5 miliona eura kao pomoć osigurala Evropska unija, a taj je novac namijenjen prvenstveno za honorar popisivača.

Tok popisa u BiH nadzirat će i promatrači Statističkog ureda EU (EUROSTAT), kako bi bili sigurni da je on proveden u skladu s međunarodno priznatim standardima.

Direktor Milinović podsjetio je u ponedjeljak kako su pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, o jeziku i o entitetskom državljanstvu postavljena u formi koja ispitanicima ostavlja mogućnost da se o tome izjasne na način koji žele, ali i da odgovore kako se o tome ne žele izjasniti.

Za cjelovitu obradu i više od godine dana

Ovogodišnji popis bi, između ostalog, trebao dati jasnu sliku o entičkoj strukturi i rasporedu stanovništva.

ASBH procjenjuje kako u BiH trenutno živi blizu 3,8 miliona stanovnika, no agencija nije radila procjene o etničkoj strukturi.

Prvi rezultati popisa stanovništva u BiH bi, prema zakonu, trebali biti poznati 90 dana nakon njegova završetka, no za cjelovitu obradu podataka trebat će više od godinu dana.

Izvor: Agencije