Ponovo skinuta ćirilična tabla u Osijeku

Uvođenje dvojezičnih tabli izazvalo je podijeljene reakcije u Hrvatskoj (Pixsell)

Nepoznata osoba u petak navečer je sa zgrade Vijeća nacionalnih manjina u Osijeku skinula i odnijela tablu s latiničnim i ćiriličnim natpisima, a takva je tabla s iste zgrade skinuta i prošlog petka.

Osječko-baranjska policija u subotu ujutro je izvijestila da je nepoznati počinitelj tablu ukrao tokom noći, javlja Hina. 

Ovaj čin osudili su osječki gradonačelnik Ivica Vrkić i Gradska uprava.

Nametanje stavova

U saopštenju objavljenom u subotu ističu da je riječ o tabli s nazivom Vijeća srpske nacionalne manjine koja se nalazi na zgradi u kojoj su sjedišta većine vijeća nacionalnih manjina Grada Osijeka.

Ocjenuju kako je riječ o provokacijama i nametanju stavova agresivnih grupa koje Osječani nikada nisu priznavali. “Osijek je kroz povijest uvijek bio otvoren, višeetnički grad što namjerava i ostati”, navode u saopštenju.

U Hrvatskoj, prema rezultatima posljednjeg popisa, u 24 općine i grada broj pripadnika srpske manjine prelazi trećinu. Time ostvaruju zakonsko pravo na upotrebu svog jezika i pisma. Među njima je i grad Vukovar. Srbi tamo, prema popisu, čine 34,8 posto stanovništva. 

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručuje da će se dvojezičnost omogućiti svima koji se žele služiti svojim jezikom i pismom. U Vukovaru je to izazvalo podijeljene reakcije – među njima i oštre osude.

Izvor: Agencije