Ponovo raspisan nalog za hapšenje katalonskih čelnika

Lluis Puig (na fotografiji) bio je zadužen za kulturu, Toni Comín za zdravstvo, a Clara Ponsatí za obrazovanje u katalonskoj regionalnoj vladi (EPA)

Sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena ponovno je raspisao europski uhidbeni nalog za troje bivših članova katalonske vlade koji su trenutačno u Škotskoj i Belgiji, a koji su u Španjolskoj optuženi za organiziranje zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017., javlja Hina.

Lluis Puig (60) bio je zadužen za kulturu, Toni Comin za zdravstvo (48), a Clara Ponsati (62) za obrazovanje u katalonskoj regionalnoj vladi, kojom je predsjedao Carles Puigdemont.

Nakon što su u listopadu 2017. organizirali referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne zajednice na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika, proglasili su republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Španjolsko državno odvjetništvo prethodno je podignulo optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comin otišli su u listopadu 2017. u Belgiju, gdje je i Puigdemont, dok je Ponsati otišla u Škotsku.

Nepravilnosti u zahtjevu za izručenje

Belgija je u svibnju 2018. odbila izručiti katalonske dužnosnike zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španjolske, nakon čega je Llarena povukao uhidbeni nalog. Zbog povlačenja je i škotski sud pustio na slobodu Ponsati, koja se dobrovoljno javila tamošnjem sudu.

Nakon što je prije tri tjedna Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za dvanaestero njihovih suradnika koji su ostali u Španjolskoj, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od devet do 13 godina, Llarena je raspisao novi uhidbeni nalog, zatraživši od pravosuđa Belgije izručenje Puigdemonta. Zatim je zatražio i izručenje Puiga, Comina i Ponsati.

Comin i Ponsati optuženi su za poticanje stanovnika na ustanak i nezakonito korištenje javnog novca, upotrijebljenog za organiziranje referenduma koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Puig je optužen za neposluh i nezakonito korištenje novca.

Llarena vjeruje da će oni, baš kao i Puigdemont, biti izručeni iz Belgije i Škotske nakon što je u Španjolskoj izrečena osuđujuća presuda njihovim suradnicima za ista djela.

Optuženi će se pojaviti pred sudovima

Odvjetnici optuženih poručili su u ponedjeljak kako će se oni dobrovoljno odazvati sudovima u Belgiji i Škotskoj. Sasvim je izgledno da će odbiti izručenje Španjolskoj, kao što je prije tjedan učinio i Puigdemont. On je tada rekao kako u Španjolskoj ne bi imali pravedno suđenje.

Odvjetnik Aemar Anwar u Škotskoj, koji zastupa Ponsati, rekao je kako je ona nedužna.

“Nije počinila nikakvo kazneno djelo. Poticanje na ustanak nije specificirano u Škotskoj, ono ne postoji u većini demokratskih zemalja”, rekao je Anwar, a prenose novine El Mundo.

“Ponsati nije napravila ništa osim što je pomogla organizirati miroljubiv i demokratski referendum. Odlučna je boriti se za svoju stvar”, dodao je.

Ponsati predaje ekonomiju na škotskom sveučilištu St. Andrews.

Izvor: Agencije