Pompeo upozorio da će prodaja oružja Iranu dovesti do sankcija

SAD je spreman da uvede sankcije svakom pojedincu ili entitetu koji materijalno doprinose snabdijevanju, prodaji i prenosu konvencionalnog oružja u Iran, kaže Pompeo (EPA)

Šef američke diplomatije Mike Pompeo upozorio je da će svaka prodaja oružja Iranu dovesti do sankcija, nakon što su ranije u nedjelju iranske vlasti saopćile da više ne važi embargo Ujedinjenih naroda na prodaju oružja.

Pompeo je rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne da “uvedu sankcije svakom pojedincu ili entitetu koji materijalno doprinose snabdijevanju, prodaji i prenosu konvencionalnog oružja u Iran”, prenosi Beta.

“Sve zemlje koje žele mir i stabilnost na Bliskom istoku i podržavaju borbu protiv terorizma treba da se uzdrže od učešća u trgovini oružjem sa Iranom”, rekao je američki ministar vanjskih poslova.

Embargo na oružje

Prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom oružju postignutim 2015. godine, embargo UN-a o prodaji oružja i teške vojne opreme Iranu treba da istekne 18. oktobra.

Sjedinjene Američke Države, koje su se jednostrano povukle iz tog sporazuma, u augustu su bezuspješno pokušale da se u Vijeću sigurnosti UN-a produži taj embargo i ponovo uvedu međunarodne sankcije Iranu.

Iranske vlasti su ranije u nedjelju saopćile da je embargo UN-a na oružje u nedjelju prestao da važi pozivajući se na međunarodni sporazum.

 Moskva je u septembru izrazila volju da sa Teheranom razvije vojnu saradnju kad bude ukinut embargo, dok Peking ne krije da ima namjeru da Iranu prodaje oružje poslije 18. oktobra.

Izvor: Agencije