Oglasi

Pompeo u Evropi, glavna tema utjecaj Kine i Rusije

Osim Slovačke i Mađarske, američki državni sekretar Pompeo će posjetiti Poljsku, Belgiju i Island.
Pompeo će, kako se očekuje, razgovarati i o oslanjanju Centralne Evrope na ruske energenteEPA

Američki državni sekretar Mike Pompeo stiže u ponedjeljak u višednevnu posjetu Centralnoj Evropi, a agencija AP ocjenjuje da će na vrhu njegove agende biti zabrinutost SAD-a zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u toj regiji.

Američki zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni, kažu da će Pompeo o ovoj problematici razgovarati u Mađarskoj i Slovačkoj tokom posjete ovim zemljama u ponedjeljak i utorak.

Ti neimenovani zvaničnici navode da će američki državni sekretar tamošnjim liderima snažno ukazati na značaj suzbijanja napora Kine i Rusije da te zemlje udalji od Zapada, piše AP.

Prisustvo Huaweija

Pompeo će, kako se očekuje, razgovarati i o oslanjanju Centralne Evrope na ruske energente, kao i o prisustvu kineske visokotehnološke firme Huawei.

Ovi američki zvaničnici željeli su ostati anonimni pošto nisu ovlašteni da javno govore o Pompeovoj posjeti.

Osim Slovačke i Mađarske, Pompeo će posjetiti Poljsku, Belgiju i Island.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.