Pompeo: SAD nije dao Turskoj zeleno svjetlo za akciju u Siriji

Pompeo je rekao da je Turska suočena sa 'terorističkom prijetnjom na jugu zemlje' (EPA)

Sjedinjene Američke Države nisu dale Turskoj “zeleno svjetlo” za ofanzivu na sjeveru Sirije, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

On je rekao da je Turska suočena sa “terorističkom prijetnjom na jugu zemlje”, ali da su izvještaji da je dobila podršku SAD-a za napad “lažni”, prenosi Beta.

“Sjedinjene Američke Države nisu dale zeleno svjetlo Turskoj”, rekao je Pompeo.

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici ušli su u srijedu navečer na sjeveroistok Sirije u okviru ofanzive koju je pokrenula Ankara protiv kurdskih milicija.

Vojna operacija

Turska je počela vojnu operaciju protiv kurdskih snaga napadima iz zraka i artiljerijskom paljbom na oblasti na sjeveroistoku Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je SAD premjestio na nepoznatu lokaciju neke od najopasnijih boraca grupe Islamska država Irak i Levant, koji su bili zarobljeni na sjeveru Sirije, da bi mogli da ih “drže na oku” dok traje turski vojni upad na to područje, prenio je Tanjug.

Turske trupe napale su sjevernu Siriju kako bi potisnule kurdske borce na koje ona smatra teroristima.

Kurde podržava SAD i oni su, kako se navodi, u martu zauzeli posljednju teritoriju pod kontrolom boraca ISIL-a.

Kako se navodi, Kurdi također drže hiljade boraca ISIL-a u zatvorima, te je postojala zabrinutost da bi oni mogli biti oslobođeni ako kurdske snage ostave svoje položaje.

Kako se navodi, Trump nije rekao koliko je boraca prebačeno sa sjevera Sirije, niti na kojoj lokaciji se sada nalaze.

Osuda republikanaca

Američki republikanci osudili su u srijedu politiku predsjednika Donalda Trumpa prema Siriji nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca, što je rijedak slučaj neslaganja vodstva Republikanske stranke s Bijelom kućom, prenosi Hina.

Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija protiv Turske.

Njihov prijedlog sankcija, između ostalog, uključuje zamrzavanje sredstava visokih dužnosnika uključujući i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. “Sretan sam jer smo postigli dvostranački sporazum sa senatorom Van Hollenom o oštrim sankcijama protiv Turske zbog invazije na Siriju”, rekao je Graham.

“Dok (Trumpova) administracija odbija djelovati protiv Turske, očekujem snažnu dvostranačku podršku”, dodao je.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razgovarat će u četvrtak o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate, nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

Raspravu 15 članica Vijeća sigurnosti o situaciji u Siriji zatražilo je pet evropskih članica – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, rekle su neimenovane diplomate, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije