Pompeo sa poljskim liderima potpisao sporazum o odbrani

Pompeo i Blaszczak: U skladu sa sporazumom dogovorenim prošli mjesec, broj američkih vojnika u Poljskoj porast će na najmanje 5.500 (EPA)

Poljska je na putu da postane ključna komponenta američkog vojnog prisustva u Evropi, nakon što je u subotu sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala sporazum o vojnoj saradnji po kojem će dodatnih 1.000 američkih vojnika biti stacionirano u toj evropskoj državi, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

„To će ojačati garancije da će naši vojnici stajati rame uz rame u slučaju bilo kakve opasnosti, bilo da je ona usmjerena prema Poljskoj ili prema SAD-u“, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda nakon ceremonije.

Prema sporazumu, uz dodatnih 1.000 vojnika u Poljskoj će biti stacioniran i dio američkog prekomorskog vojnog komandnog štaba.

U skladu sa sporazumom dogovorenim prošli mjesec, broj američkih vojnika u Poljskoj porast će na najmanje 5.500, što će Poljsku godišnje koštati oko 134,79 miliona dolara više.

Brojne teme razgovora

Sporazum uključuje i pitanje poboljšanja ekspertize poljskih snaga na području izviđanja i komandne branše, a postoji mogućnost i da, u slučaju povećane prijetnje u tu zemlju stigne veći broj američkih vojnih snaga.

Državna novinska agencija PAP je objavila kako je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak kazao da je zemlja, ako bude potrebno, u stanju vrlo brzo povećati broj američkih vojnika na 20.000.

O novom odbrambenom sporazumu razgovarali su u subotu u Varšavi američki državni sekretar Mike Pompeo i poljski premijer Mateusz Morawiecki. Oni su, između ostalog, razgovarali o pandemiji COVID-19, 5G mreži i o novom bilateralnom sporazumu o saradnji koji se odnosi na razvoj poljskog programa civilne upotrebe nuklearne energije, rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Pompeova posjeta Varšavi uslijedila je nakon posjeta Češkoj, Austriji i Sloveniji, u sklopu regionalne turneje fokusirane na kibernetičku i energetsku sigurnost. 

Izvor: Agencije