Pompeo prvi američki državni sekretar u nelegalnim jevrejskim naseljima

U okupiranoj Zapadnoj obali, koju Izrael drži od 1967. godine, živi oko 450.000 jevrejskih doseljenika (AFP)

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh rekao je da bi planirana posjeta američkog državnog sekretara nelegalnom jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali predstavljala „opasan presedan“.

Mike Pompeo postat će prvi američki državni sekretar koji posjećuje neko od tih naselja, koja veći dio međunarodne zajednice smatra nelegalnim.

Posjeta, koja se planira za sljedeću sedmicu, je način za „legalizaciju naselja“ i stvara „opasan presedan koji krđi međunarodno pravo“, rekao je Shtayyeh, prenijela je palestinska novinska agencija WAFA.

SAD nije potvrdio plan

Portal Axios objavio je da će američki diplomata u srijedu doputovati u Izrael, gdje će se susresti sa premijerom Benjaminom Netanyahuom i ostalim zvaničnicima.

Pompeova posjeta uslijedit će godinu nakon što je izjavio da SAD jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji ne smatra ilegalnim, suprotstavljajući se rezolucijama Ujedinjenih nacija.

State Department nije potvrdio plan Pompeovog putovanja.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, koju Izrael drži od 1967. godine, živi oko 450.000 jevrejskih doseljenika, zajedno sa oko 2,8 miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije