Pompeo: Nećemo dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje

Pompeo je tu poruku objavio na svom nalogu na Twitteru. (EPA)

Sjedinjene Američke Države prate navode da Iran planira da poveća svoje kapacitete za obogaćivanje uranijuma, saopštio je danas američki državni sekretar Mike Pompeo, istakavši da Washington neće dozvoliti Iranu da razvije nuklearno oružje.

“Iran je svjestan naše riješenosti”, naveo je Pompeo, koji je tu poruku objavio na svom nalogu na Twitteru.

Inače, izaslanik Teherana u Međunarodnoj agenciji za nuklearnnu energiju (IAEA) Reza Najafi rekao je danas u Beču da Iran neće više u potpunosti sarađivati s inspektorima za atomsku energiju, dok se ne riješi zastoj u vezi s nuklearnim sporazumom te zemlje i svjetskih sila. 

Obogaćivanje uranija

Obraćajući se ispred mjesta gdje je održan kvartalni sastanak upravnog odbora IAEA u Beču, Najafi je naglasio da strpljenje Teherana da se spase dogovor, uz evropske napore, nije neograničeno, i istakao da je Iran dao rok od nekoliko nedjelja Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji da to učine. 

Iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi je u utorak objavio da njegova zemlja također želi krenuti u proizvodnju novih centrifuga na način da poveća kapacitete za obogaćivanje uranija.

Obogaćeni uranij se može koristiti kao gorivo za proizvodnju električne energije, a u visokim koncentracijama i za proizvodnju atomske bombe.

Izvor: Agencije