Oglasi

Pompeo nastoji uvjeriti Izrael da je američki fokus na Iranu

Pompeo i Netanyahu sastali su se u Jerusalemu nekoliko sati nakon što se Turska dogovorila sa SAD-om da prekine ofanzivu na kurdske snage u Siriji.
'Podijelili smo stavove prema tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku', rekao je PompeoEPA

Američki državni sekretar Mike Pompeo naglasio je američko-izraelske napore u borbi protiv Irana u pregovorima s premijerom Benjaminom Netanyahuom u petak, u očitom pokušaju da se ublaži zabrinutost Izraela da bi Teheran mogao iskoristiti američko vojno povlačenje iz Sirije, prenosi Hina.

Pompeo i Netanyahu sastali su se u Jerusalemu nekoliko sati nakon što se Turska dogovorila sa SAD-om da prekine ofanzivu na kurdske snage u Siriji.

Turska je počela napad na kurdsku miliciju YPG u Siriji prošle sedmice nakon što je predsjednik Donald Trump povukao američki kontingent, stvorivši novu frontu u sirijskom osmogodišnjem ratu.

Sirijske Kurde, nekad američke saveznike, Izrael vidi kao protivtežu pobuni u sjevernoj Siriji. 

Stabilnost na Bliskom istoku

Također postoji zabrinutost da bi dugogodišnji neprijatelj Iran ili lokalni saveznici mogli ispuniti vakuum nastao nakon povlačenja SAD-a.

Kurdi su odgovorili na američko povlačenje pozivom snagama sirijske vlade, uz podršku Moskve i Teherana, u gradove u pograničnom području.

Pompeo je rekao da je s Netanyahuom razgovarao o "svim naporima koje smo preduzeli da potisnemo prijetnju Islamske Republike Irana, ne samo za Izrael nego i za cijelu regiju i svijet".

"Podijelili smo stavove prema tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku i kako ćemo nastaviti zajedničku borbu protiv svih izazova s kojima se svijet suočava ovdje na Bliskom istoku", rekao je Pompeo novinarima s Netanyahuom na svojoj strani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.