Poljski Senat prihvatio spornu reformu uprkos protestima

Protesti pred poljskim Senatom (EPA)

Poljski senatori su u noći na srijedu prihvatili sporni nacrt zakona o izboru novog predsjednika Vrhovnog suda, uz povike demonstranata, koji su u posljednji tren pokušali spriječiti donošenje te reforme koja je naišla na kritiku Evropske unije.

Šezdeset je senatora glasalo za nacrt zakona, trideset je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Opozicioni senatori su nakon glasanja skandirali “Sloboda sudovima” i “Sloboda Poljskoj”.

Nacrt zakona koji je u hitnoj proceduri prošao u donjem domu parlamenta (Sejmu), treba još potpisati konzervativni predsjednik države Andrzej Duda, koji će iz toga sigurno izvući političku korist i dobiti pristanak stranke Pravo i Pravda (PiS, na vlasti) za svoj referendum za novi ustav.

Evropska komisija pokrenula pravni postupak

“Sramite se!”, “Senat je naš”, “Senatore, ne potpisuj, historija će ti suditi!”, izvikivalo je oko hiljadu demonstranata koji od prošle sedmice negoduju ispred zgrade parlamenta. Njihovi su se povici čuli u dvorani u kojoj je zasjedao Senat. Stotinjak najupornijih ostalo je sve do glasanja u 1:40 sati po lokalnom vremenu.

“Cilj ovog zakona je samo promjena sudaca” Vrhovnog suda, rekao je uoči glasanja liberalni senator Aleksander Pociej (Građanska platforma, PO, opozicija).

Autori ovog nacrta zakona ističu da mu je cilj ponajprije ubrzati izbor novog predsjednika Vrhovnog suda koji će zamijeniti Malgorzatu Gersdorf koja ne želi otići u penziju, na šta je žele prisiliti konzervativci u okviru pravosudne reforme koju kritiziraju opozicija i Brisel.

Zbog odredaba nacrta zakona o Vrhovnom sudu Evropska komisija je pokrenula pravni postupak protiv Poljske koji bi se mogao završiti finansijskim sankcijama.

EK je prvi put uveo Poljskoj mjere zbog cjelokupne pravosudne reforme koja, tvrdi Brisel, “sistemski” prijeti vladavini prava jer omogućuje vladi kontrolu nad pravosuđem.

Izvor: Agencije