Oglasi

Poljski Senat odbacio prijedlog zakona o discipliniranju sudija

Evropska unija, aktivisti za ljudska prava i advokati vjeruju da je prijedlog zakona osmišljen da zaustavi kritiku vladinih reformi.
Senat je odbacio zakon s 51 glasom 'protiv' i 48 glasova 'za'EPA

Poljski Senat, u kojem dominira opozicija, odbacio je prijedlog novog zakona koji bi omogućio da sudije koje kritiziraju vladine reforme budu "disciplinirane".

Senat, koji ima 100 mjesta, odbacio je zakon s 51 glasom "protiv" i 48 glasova "za", prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Donji dom parlamenta, koji kontrolira stranka Pravo i pravda (PiS), još može učiniti da prijedlog zakona bude usvojen ako ga potpiše predsjednik države Andrzej Duda, saveznik PiS-a.

Usvajanje zakona

PiS navodi da je neophodno usvojiti zakon, koji je već potvrdio donji dom parlamenta, da bi se izbjegao haos u pravnom sistemu, jer su pojedine sudije počele dovoditi u pitanje legalnost imenovanja drugih prema novim pravilima koje je PiS uveo.

Brisel, aktivisti za ljudska prava i advokati vjeruju da je prijedlog zakona osmišljen da zaustavi kritiku vladinih reformi, za koje kažu da imaju cilj povećanje vladine kontrole nad pravosuđem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.