Poljski premijer pojasnio spornu izjavu o Holokaustu

Poljska je usvojila Zakon o Holokaustu, koji predviđa kazne za nagovještavanje da je ta zemlja bila saučesnik u nacističkom ubijanju miliona Jevreja (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je da je dijalog s Izraelom o Holokaustu neophodan i da će poslužiti kao upozorenje da se takvi “izuzetno strašni” zločini ne ponove.

“Dijalog o ovoj najtežoj historiji je neophodan, kao upozorenje. Vodit ćemo takav dijalog s Izraelom”, napisao je Morawiecki na Twitteru poslije razgovora s izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom.

Do telefonskog razgovora dvojice zvaničnika došlo je nakon izjave Morawieckog u subotu, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, da su i Jevreji bili počinioci zločina u Drugom svjetskom ratu, kao i Poljaci i drugi.

Najmračnija strana ljudske prirode

U objavama na Twitteru u nedjelju, Morawiecki je pokušao objasniti šta je želio kazati prenosi AP. 

“Holokaust, genocid nad Jevrejima koji su počinili nacisti Nijemci, bio je izuzetno strašan zločin. U ta strašna vremena bilo je pojedinaca među svim nacijama koji su bili spremni napraviti gestove najveće milosti”, rekao je poljski premijer.

Nažalost, dodao je, bilo je i onih pojedinaca koji su kolaboracijom s nacistima Nijemcima pokazali najmračniju stranu ljudske prirode.

Iz kabineta Netanyahua navedeno je da je on rekao poljskom kolegi da “poređenje aktivnosti Poljaka i aktivnosti Jevreja tokom Holokausta nije osnovano”.

Dvojica premijera dogovorila su se da sarađuju kako bi se smirile tenzije u obje zemlje, a nakon što je Poljska usvojila Zakon o Holokaustu, koji predviđa kazne za nagovještavanje da je ta zemlja bila saučesnik u nacističkom ubijanju miliona Jevreja tokom rata.

Morawieckog je u subotu, na Minhenskoj konferenciji, novinar upitao da li bi, u skladu s novim zakonom, sam novinar mogao biti kažnjen ako bi u Poljskoj ispričao priču o svojoj majci, koja je preživela Holokaust, a koja mu je rekla da su neki Poljaci sarađivali s Gestapom.

U odgovoru je Morawiecki “jevrejske počinioce” izjednačio s poljskim i drugim počiniocima, izazvavši kritike izraelskih političara i premijera Netanyahua, koji je riječi Morawieckog nazvao nečuvenim.

Pokušaj prekrajanja historije

“Naravno da to ne bi bilo kažnjivo, niti bi se na to gledalo kao na kriminal, reći da je bilo poljskih počinilaca, kao što je bilo jevrejskih počinilaca, kao što je bilo ruskih počinilaca, kao što je bilo ukrajinskih, ne samo njemačkih počinilaca”, kazao je Morawiecki u odgovoru na novinarsko pitanje.

Reagirala je i Vlada Poljske, koja je u nedjelju saopćila da komentar premijera Morawieckog da su i Jevreji bili počinioci zločina u Drugom svjetskom ratu, kao i Poljaci i drugi, nije imao za cilj poricanje Holokausta.

Prethodno je predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ronald S. Laudner zatražio izvinjenje Poljske, navodeći da izjednačavanje Jevreja i drugih nacionalnosti predstavlja pokušaj prekrajanja historije.

Izvor: Agencije