Policija zaustavila Noćne vukove

Nakon što su počeli vožnju 25. aprila, mnogi motociklisti su se suočili s problemima na granici (Reuters)

Članovima ruskog motociklističkog kluba Noćni vukovi, koji su na turneji po evropskim zemljama povodom obilježavanja 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, policija je prepriječila put na češko-njemačkoj granici, napisao je vođa kluba Aleksandar Zaldostanov na Twitteru, prenosi Srna.

Zaldostanov je napisao da je desetina policajaca u prepriječila put motociklistima iz kluba Noćni vukovi u Njemačkoj, pored grada Bernedorfa, prenosi agencija Sputnjik.

“Njih su zaustavili na autoputu A17 u rejonu Haidenaua. Sada im provjeravaju dokumenta. Riječ je o 35 osoba, od kojih je samo 11 državljana Rusije”, rekao je predstavnik policije.

Prema njegovim riječima, policija provjerava vize i pasoše bajkera i u slučaju da sa ispravama sve bude u redu i ne bude drugih prepreka za njihov boravak u Njemačkoj – pustit će ih.

“Tako da je u potpunosti moguće da će se 9. maja oni naći u Berlinu”, dodao je policijski zvaničnik.

Problemi na granicama

Nakon što su počeli vožnju 25. aprila, mnogi motociklisti, uključujući i Zaldostanova, suočili su se s problemima kada su namjeravali prijeći granicu.

Rezultat toga bila je zabrana motociklistima da uđu na teritoriju Evropske unije.

Također, 25. aprila Njemačka je odbila vize nekolicini članova Noćnih vukova.

Ruta relija koji bi se trebao završiti 9. maja uključuje Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau, Karlshorst i Berlin.

U početku, poljski i litvanski carinici odbili su propustiti ruske motocikliste, ali su neki od njih na kraju, ipak, uspjeli ući na teritoriju na kojoj važi šengenska viza.

Njemačka policija je 3. maja zadržala konvoj motociklista u blizini Minhena, ali im je kasnije dozvoljeno da nastave put.

Izvor: Agencije