Policija uz upotrebu sile deblokirala deponiju u Mostaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak ujutro deblokirali su deponiju Uborak kod Mostara, napravivši kordon između kamiona i građana koji već nekoliko dana blokiraju odvoz smeća jer, kako navode, deponiji je istekla upotrebna dozvola.

Desetak kamiona sa smećem uz pomoć policije prošlo je na deponiju i istovarilo otpad, međutim, građani kažu da neće odustati od svoje namjere, a to je premještanje deponije na drugu lokaciju, javila je Fena.

Omer Hujdur, predstavnik Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, prozvao je kantonalnog ministra Slađana Bevandu, rekavši da je “nelegalno angažirao policijske snage i pustio ih na narod”.

‘Uzorni građani, a ne kriminalci’

“Ovo nisu kriminalci. Ovo su uzorni građani, koji poštuju državu i zakon. Oni su došli ovdje u zaštitu zakona jer je deponija nelegalna i jer ugrožava njihove i živote njihovih familija”, izjavio je Hujdur.

Zbog naguravanja policije s građanima, intervenirala je i Hitna pomoć, koju su pozvali građani.

“Nažalost, policija je napravila propust jer nije osigurala Hitnu pomoć, koju smo mi doveli ovdje. Bilo je povrijeđenih građana, vade se ozljedni listovi, nakon čega idemo s tužbama prema organima koji su naložili ovu akciju”, naglasio je Hujdur.

Sljedeći korak građana, kaže on, jest ostanak ispred Uborka “do kraja”.

“Nemamo izbora niti drugu opciju. Moramo izdržati i biti ovdje do zatvaranja deponije”, poručio je Hujdur i dodao da im je jutrošnja akcija policije samo podstrek u njihovoj borbi.

‘Deponija bez okolišne dozvole’

Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” držali su odlagalište komunalnog otpada Uborak u blokadi od 4. decembra, tvrdeći da od početka godine nema nijedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi.

Navode da odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja nego i sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve, sve do Jadranskog mora, te traže sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina u srijedu je izjavila da je posao u vezi s nalaženjem lokacije za novu deponiju skup i dugotrajan, a sve to ne može se obaviti bez odluke Gradskog vijeća Mostara, koje ne postoji od 2012.

Dodala je da su u novembru predstavnici Grada Mostara održali sastanak u federalnom Ministarstvu okoliša i turizma, na kojem je dogovoreno da se, zbog javnog interesa, otpad nastavi deponirati na lokalitetu Uborak iako je deponiji istekla okolišna dozvola.

Izvor: Agencije