Policija uhapsila više osoba povezanih s ubistvom Krunića

Policija bh. entiteta Republika Srpska uhitila je više osoba zbog sumnje da su povezane s ubojstvom Slaviše Krunića, banjalučkog biznismena koji je ubijen sinoć u napadu u kojem je poginuo i njegov tjelohranitelj te jedan od napadača.

Ubojstvo se dogodilo sinoć oko 22.30 sati, a ubojice su sačekale Krunića pred ulazom na imanje u mjestu Jablan kod Trna blizu Banje Luke, a zatim prema njegovom automobilu ispalile više rafala.

Iz policije je potvrđeno da su “lišili slobode lica E. B. i M. G. koja se sumnjiče da su izvršila krivično djelo ‘teško ubistvo’ na štetu Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića i krivično djelo ‘ubistvo u pokušaju’ na štetu Gorana Ilića”.

“Ova lica se sumnjiče da su sa licem Ž. K., koji je sinoć smrtno stradao u oružanom napadu na Krunića, Pavlovića i Ilića, direktni izvršioci ovih krivičnih djela. Za ova krivična djela sumnjiči se i lice B. Đ. iz Banje Luke, koji se trenutno nalazi u bjekstvu i za kojim policija aktivno traga. Za ovim licem raspisana je potjernica”, navela je policija.

Kasnije su u Sanskom Mostu uhapšena i braća Nermin i Armin Ćulum, koji su provedeni u Upravu za organizovani kriminal MUP-a Republike Srpske u Banjoj Luci, na kriminalističku obradu. I njih dvojicu dovode u vezu s osumnjičenima za ubojstvo Slaviše Krunića.

Policija sumnja da su na Krunića i njegovu pratnju vatru iz zasjede otvorili Željko Kovačević, Emilio Balda, Goran Milanović i Benedi Đukanović.

U razmjeni vatre ubijen je Željko Kovačević, koji je ranije služio zatvorsku kaznu zbog razbojstva. Osuđivan je i zbog krađa, te je za njim na snazi i Interpolova tjeralica. U pucnjavi je ranjen Krunićev vozač.

Nekoliko rafala

Izvor iz istrage otkriva da je sačekuša bila s dvije različite strane. Napadači su čekali da automobil u kojem su bili Krunić i Žarko Pavlović uspori, a zatim su ispucali nekoliko rafala u Krunićevu Toyotu.

Slaviša Krunić je u obračunu zadobio teške ozljede vitalnih organa i prebačen je u drugi automobil kojim su ga odvezli u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gdje je preminuo.

“Očigledno je da se radilo o unaprijed pripremljenoj likvidaciji Slaviše Krunića. Tačan broj napadača, kao i vrsta oružja iz kojeg su pucali, bit će poznata nakon uviđaja”, ispričao je izvor iz istrage.

Krunić je bio vlasnik više banjalučkih firmi, među kojima i kompanije za zaštitu osoba i imovine Sector Security te lanca pekara Žitopek.

“Ubistvo sa potpisom vlasti”, napisao je na Twitteru ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prenosi novinska agencija Patria.

Poznat identitet napadača

Kako javljaju bh. mediji, ubijeni napadač Željko Kovačević ranije je bio optužen da je od vlasnika poznate banjalučke ćevabdžinice “Kod Muje” Amira Smailagića, na ime zelenaških kamata na pozajmicu, iznudio 24.800 konvertabilnih maraka (oko 12.500 eura).

Kovačević je hapšen i 2011. godine u akciji “Strijelac”, kada je policija kod njega pronašla 452 predmeta za koja se sumnjalo da su ukradena, te 20.000 konvertibilnih maraka (oko 10.000 eura) u falsificiranim kovanicama od po pet konvertibilnih maraka (2,5 eura).

Zbog toga je u međuvremenu osuđen prvostupanjskom presudom na pet godina zatvora.

Na osnovu Interpolove potjernice iz Hrvatske, Kovačević je uhapšen zbog razbojništva i pokušaja ubojstva počinjenog 2009. godine, ali je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku o puštanju na slobodu, jer je utvrđeno da ima bh. državljanstvo.

Zatvorsku kaznu odležao je samo zbog razbojništva iz ‘90-ih godina.

Slaviša Krunić, biznismen iz Banje Luke, izborio se za uspjeh u poslu i širom Bosne i Hercegovine zapošljava više od 1.600 ljudi, i to mimo političkih pokrovitelja.

Izvor: Al Jazeera i agencije