Pola stoljeća prvog sveučilišta za žene u Africi

Prvo sveučilište za žene u Africi slavi 50. obljetnicu postojanja. U glavnom gradu Sudana osnovano je 1966. godine, što je značilo prekretnicu u shvaćanjima tamošnjeg tradicionalnog društva.

Prije više od 45 godina Awatef Mustafa je s još šest studentica diplomirala na Sveučilištu Ahfad – prvom sveučilištu za žene u cijeloj Africi.

Prisjeća se da obrazovanje žena u to vrijeme nije bilo poželjno u sudanskom društvu. Awatef je u međuvremenu obavljala nekoliko istaknutih funkcija na sveučilištu na kojem je studirala.

“Bile smo sretne što smo imale gdje studirati. Nismo željele da nas udaju. Željele smo postati netko i nešto, obrazovati se i biti produktivne”, kaže ova prva diplomantica na Sveučilištu Ahfad.

Godine 1907. Babiker Badri, istaknuti prosvjetni radnik, osnovao je prvu školu za djevojke u Sudanu.

Uskoro je postala vrlo uspješna, unatoč brojnim preprekama u tradicionalno orijentiranom sudanskom društvu.

Nepismenost i dalje veća kod žena

Ubrzo su osnovane i brojne druge škole. A potom i Sveučilište Ahfad, koje slavi veliki jubilej. Broj studentica danas premašuje sedam tisuća.

“Borimo se za obrazovanje djevojaka iz dva razloga – prvo, zato što je to njihovo osnovno pravo. Drugo, zato što postoji veliki jaz kada je riječ o obrazovanju žena i muškaraca”, objašnjava Balqis Yousef Badri iz Instituta za ravnopravnost spolova na Afhadu.

Unatoč rastućem broju visokoobrazovanih djevojaka, statistike pokazuju da je postotak nepismenosti među ženskom populacijom ipak veći nego među muškom.

Jedan od razloga je i siromaštvo – iako sada imaju daleko veće šanse da se obrazuju, pred Sudankama su i dalje veliki izazovi.

Obrazovanje žena u Sudanu prošlo je kroz više faza. Tradicionalno sudansko društvo nekada nije shvaćalo neophodnost njihovog obrazovanja i smatralo je da je ženi mjesto u kući. No, Sudanke su danas konkurentne muškarcima na svim poljima, a naročito u obrazovanju.

Izvor: Al Jazeera