Pokretna bolnica sa 500 kreveta stigla u Banju Luku

U mobilnoj bolnici moći će da se zbrinu pacijenti sa lakšom i srednjom kliničkom slikom (EPA)

Prvi avion sa opremom za pokretnu bolnicu koju je bh. entitet Republika Srpska kupila u Njemačkoj, ukoliko budu potrebni dodatni kreveti za pacijente oboljele od novog virusa korona, sletio je na aerodrom u Banjoj Luci, javila je Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Aerodrom su tim povodom večeras posjetili Radovan Višković, premijer Republike Srpske i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite tog entiteta.

Bolnica s opremom biće dopremljena sa još dva leta planirana za subotu i u ponedjeljak, te dva teretna motorna vozila.

Višković je potvrdio kako će bolnica imati 500 kreveta i kompletnu opremu, a entitetska vlada za kupovinu je potrošila više od 1,8 miliona eura.

Prema njegovim rijelima, spremna je lokacija u Zalužanima kod Banje Luke za postavljanje bolnice, ukoliko bude potrebe, te da se može i kasnije koristiti u slučaju elementarnih nepogoda ili zemljotresa.

“Imamo sad jedan objekt, koji je mobilan, koji se može širom Republike Srpske dislocirati. To je objekt koji ne traži nikakvu infrastrukturu. U svom sastavu ima i agregate, i rezervoare za vodu, i mokre čvorove sa svim pripadajučim sadržajima”, rekao je.

Višković: Bolnicu smo uzeli sa namjerom da nam ne zatreba u ovoj situaciji

Prema Viškovićevim riječima, ova bolnica može da se postavlja etapno, na primjer 50 ležajeva pa sukcesivno da se povećava sve do 500.

Prateća oprema

Ministar Šeranić je rekao kako je mobilna bolnica “objekt u kojem će, bez obzira na područje, moći da zbrinu pacijente prije svega sa lakšom i srednjom kliničkom slikom i da im omoguće izolovan boravak u slučaju da trenutno planirani kapaciteti po bolnicama ne budu odgovarajući”.

Vlada Republike Srpske donijela je 21. marta odluku da se po hitnoj proceduri, a posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS-a, sprovede procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata.

Pokretna bolnica će imati svu potrebnu prateću opremu kao što je: prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, oprema za intenzivnu njegu, oprema za hospitalizaciju, tuševi, wc moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, set za distribuciju vode i kuhinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije