Pokrenuta istraga protiv Gruevskog i Ahmetija

'Sumnja se da je vladajuća koalicija htjela sakriti činjenicu da nema političkog kapaciteta za organizovanje realnog popisa stanovništva', kaže Fetai (Al Jazeera)

Specijalno javno tužilaštvo u Makedoniji otvorilo je istragu protiv nekadašnjeg premijera i bivšeg predsjednika stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i čelnika albanske stranke DUI Alija Ahmetija.

Tužilaštvo sumnja da su u oktobru 2011, koristeći ovlaštenja kao čelnici političkih stranaka, Gruevski i Ahmeti dogovorili zaustavljanje popisa stanovništva i skrivanje nepovoljnih rezultata u vezi s demografskom strukturom.

Kako bi izbjegli odgovornost, javnosti je bilo saopćeno da je zaustavljen iz tehničkih razloga, čime je nanesena šteta državnom budžetu u iznosu gotovo tri miliona eura.

“Postoji osnovana sumnja da su se osumnjičeni između 10. i 11. oktobra 2011. dogovorili da prekinu popis kako bi vladajuća koalicija sakrila činjenicu da nema političkog kapaciteta za organiziranje realnog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Makedoniji, kao i da bi bile sakrivene nepovoljne činjenice o demografskom i ekonomskom stanju populacije, zbog ogromnog iseljavanja radno sposobnog stanovništva iz zemlje”, kazala je Fatime Fetai, tužiteljica u Specijalnom tužilaštvu.

Ovo je prva istraga Specijalnog javnog tužilaštva protiv čelnika DUI-ja Ahmetija, javlja novinarka Al Jazeere Maja Blaževska-Evrosimoska.

Ta stranka gotovo devet godina bila je koalicijski partner VMRO-DPMNE-a, stranke tadašnjeg čelnika Nikole Gruevskog.

Manipulacije s popisom

Makedonija je među rijetkim zemljama u svijetu koje više od deset godina nisu provele popis, tako da u toj državi nije poznata tačna demografska struktura, dodaje ona. To se posebno odnosi na prava manjina.

Prema zakonu, manjinska prava povezana su s postotkom stanovništva, što je, prema nekim tumačenjima, 2011. godine bio jedan od razloga da se popis zaustavi.

Specijalno tužilaštvo moglo je podnositi optužnice do juna prošle godine. Sada se čeka donošenje reformskih zakona o pravosuđu kojima se predviđa da to tužilaštvo postane dio osnovnog tužilaštva, da se nastavi baviti zloupotrebama i kriminalom, te podnositi optužnice na osnovu prisluškivanih razgovora koje je opozicija objavila i predala na istragu 2015. godine.

Specijalno tužilaštvo otvorilo je još dva slučaja. Prvi je nazvan “Moćnik”, a istražuje se zastupnik iz VMRO-DPMNE-a zbog sumnji da je omogućio prodaju državne imovine njemu bliskim osobama po niskoj cijeni. U tom slučaju osumnjičeno je 13 osoba, a lokalnom općinskom budžetu nanesena je šteta u iznosu 50.000 eura.

Istraga pod nazivom “Aktor” odnosi se na izgradnju autoputa Demir Kapija – Smokvica, a u njoj se ponovo sumnjiči bivši predsjednik VMRO DPMNE-a Nikola Gruevski za namještanje tendera i favoriziranje firme iz Grčke, javlja Blaževska-Evrosimoska. U tom slučaju osumnjičen je i tadašnji ministar saobraćaja Mile Janakieski, a postoje i navodi za druge zloupotrebe i pranje novca.

Protiv bivšeg premijera Gruevskog dosad je pokrenuto šest optužnica, a u toku su četiri sudska procesa.

Izvor: Al Jazeera