Pohod ka Olimpijskim igrama: Borut Petrič i Amina Kajtaz

Kao i trener Petrič, bh. plivačica je veliki optimista za predstojeće Olimpijske igre (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Muhamed Bikić

Sa Borutom Petričem, nekadašnji olimpijcem, evropskim prvakom i svjetskim viceprvakom susreli smo se na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu, na Internacionalnom plivačkom mitingu pod nazivom “Mladi za mlade 2015.”

Legendarni Petrič je stigao u bh. prijestolnicu sa svojim takmičarkama iz dubrovačkog Juga, među kojima je bila i bosanskohercegovačka plivačica Amina Kajtaz.

Petričeve takmičarke, Kajtaz i Tanja Šmid, bile su najbolje na plivačkom mitingu.

„Upravo na ovom mjestu sam dogovorio sa Amininom mamom Majom, da dođe u Dubrovnik i nastavi svoju karijeru u Jugu. Inače, Aminu sam još primijetio u Tuzli, imao sam osjećaj da se radilo o velikom talentu i to se pokazalo, baš ovdje u Sarajevu kada sam je gledao drugi put“, kaže Petrič, aktuelni trener dubrovačkog Juga.

Sportska porodica Kajtaz

Amina Kajtaz je rođena 31. decembra 1996. godine u Nurnbergu. Potiče iz sportske porodice. Otac Sead Kajtaz je legendarni desnokrilni napadač Veleža, a majka Maja nekadašnja prvakinja BiH u plivanju.

„Za mene je bila velika stvar što me je primijetio trener Borut Petrič, za kojeg znam da je bio sinonim nekadašnjeg jugoslavenskog plivanja. Još kada se tome dodaju uslovi u kojima sam radila u Mostaru – trenirala sam u bazenu koji je dug 12,5 metara. Razmišljala sam preseliti se u Sarajevo, ali na kraju sam otišla za Dubrovnik“, kaže Amina Kajtaz, višestruka prvakinja BiH, trenutno studentica prve godine Fakulteta moderne znanosti – smjer nutricionizam i zdravstvo.

Sa Petričem, Amina Kajtaz već je učestvovala na evropskim i svjetskim prvenstvima, a zasigurno su glavni cilj Olimpijske igre u Brazilu.

„Samim učešćem na Svjetskom prvenstvu Amina Kajtaz 99 posto ide na Olimpijadu u Brazil. Naravno, pred nama je dosta posla u predstojećem periodu, ali vjerujem u Aminu koja samo može biti još bolja. Trenutno, kada bi obuhvatili terotoriju bivše Jugoslavije, Amina je zasigurno druga plivačica ovog regiona“, kaže Petrič.

Sjajna karijera Boruta Petriča

Kao i trener Petrič, bh. plivačica je veliki optimista za predstojeće Olimpijske igre.

„Zaista, učešćem na Olimpijadi bio bi mi ostvaren san. Jer nema veće nagrade sportisti, nego biti učesnik Olimpijade“, kaže Amina Kajtaz, koja je potom otišla u bazen da se priprema za svoje dvije discipline – prsno i delfin, a Petrič se nakratko osvrnuo na svoju karijeru, sjetno gledajući u svoju biografiju, koju smo pripremili uoči našeg susreta.

„Da, bio sam evropski prvak 1981. u Splitu na 400 metara slobodno, a osvojio sam i srebro na 1.500 metara slobodno. Te godine sam bio i najbolji sportaš Jugoslavije. Srebro sam osvojio na Svjetskom prvenstvu 1978. u Berlinu (1.500 slobodno), kao i bronzu na Evropskom prvenstvu u Rimu 1983. (400 i 1.500 metara). Osvojio sam i četiri zlata na Mediteranskim igrama, na 400 slobodno i mješovito, te 1.500 u Splitu 1979. i 200 metara slobodno u Casablanci 1983, te bronzu na Evropskom prvenstvu u švedskom Jonkopingu 1977. (1.500 slobodno). Bio sam na tri uzastopne Olimpijade, a na svojim prvim Igrama u Montrealu 1976. bio sam i najmlađi učesnik takmičenja, sa 14 godina i 200 dana“, rekao je Petrič.

„Brat Darjan je također bio plivač. Osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Splitu. Jedno vrijeme je bio predsjednik Plivačkog saveza Slovenije. Danas ga nema u sportu, bavi se informatikom“, kaže Borut Petrič.

I danas se sjećamo „Top liste nadrealista“ i Đurinog skeča vezanog za Petriča…  „Ampak zamah desnom, ampak zamah lijevom… Barut Perić…“

„Lijepa vremena, zafrkancija u bivšoj zajedničkoj državi i taj prepoznatljivi zdravi humor… Da je ostalo na tome, a ne da nam se desilo to što se desilo“, kaže Petrič.

Izvor: Al Jazeera