Pogrebno vozilo i groblje kao svakodnevnica

Jovana Stankovića u široj banjalučkoj regiji znaju kao ‘Jovu Grobara’. Pogrebnim poslom bavi se 25 godina, a njegova borba sa poreznicima dobila je status urbane legende.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić posjetio ga je u Novom Gradu, na zapadu Bosne i Hercegovine i pokušao da razdvoji stvarnost od fikcije.

Kako kaže naš novinar, za Stankovića je groblje i pogrebno vozilo svakodnevnica, otkako je prije 25 godina odlučio osnovati firmu za ukop i prijevoz pokojnika.

Sahrane ne broji, ali broji pređene kilometre.

„Dva miliona i nešto. Ja imam trenutno tri vozila pogrebna. Puno putujem po svijetu, jedino to me izvlači, duge ture, Evropa“, objašnjava Stanković.

Te duge ture obavlja, kako poslovno kaže, po pristupačnoj cijeni. I uvijek je spreman za put – prevesti preminulu osobu iz Austrije, Švedske ili Italije u Bosnu i Hercegovinu. Odredište ili vjera pokojnika, nebitno je za njega.

„Za Gunju, ja sad idem za hrvatsku, imam ekshumaciju izvršiti, muslimanka umrla, čekam da voda ode za par dana i idem je prevesti u Novi grad.“

Stanković pribavlja i dokumentaciju te administrativne detalje, a i automobil je prošao tehnička ispitivanja. Urađeno je sve po propisima.

„Mora se staviti pregrada, tapacirung, klizač za guranje sanduka, mora biti klima, naprijed – nazad“, kaže Stanković, koji dodaje da je svašta vidio i doživio, ali „ne da čuje kucanje iz sanduka u svom pogrebnom vozilu“.

„Kakvi probudio, kamo puste sreće da se probudi, to su samo prazne priče da se to neko budi, nikad se oni ne bude.“

Problemi sa poreznicima

U svojoj radnji nudi i ostale pogrebne usluge – cvijeće, bukete ili sanduke.

„Dvjesto dvadeset i pet eura komplet hrastova oprema, kompletno sve ide, uložak, krst, pokrov, slova, tapacirung, ovaj je za 70 eura jeftiniji, ovo je lipa“, objašnjava.

Jeftino ili skupo, narod za ispraćaj najmilijih, kaže Stanković, uvijek skupi novac. „Narod je pošten, zadnji dinar narod plati.“

Plaća i on, tvrdi, uredno porezne obaveze.

Jovina radnja u Novom gradu otvorena je svih sedam dana u sedmici, pa i praznicima. No, zbog toga je jednom imao problema sa poreznicima Republike Srpske. Platio je novčanu kaznu od 450 eura.

U radnji je bio i 21. novembra prošle godine, kada se u dijelu Bosne i Hercegovine slavi potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Otpremao je pokojnicu. Međutim, nije poštovao službeno radno vrijeme.

I usput ometao službene osobe. Nasrnuo je na njih – krstom. Od te zadnje optužbe odbranio se na sudu, ali kaznu nije izbjegao.

„Na dan Daytona sam sahranjivao prijatelja mater i oni došli, ne daju raditi, rekao sam pustiti me da završim, nisu mi mogli dokazati da sam ih gađao krstom, nego su mi rekli za drsko ponašanje.“

Bez obzira na poreznike i pravila o ograničenju rada za pogrebnike Stanković, koji se ne stidi nadimka Grobar, ne sumnja – u poslu će biti dok i sam ne ode na onaj svijet.

Izvor: Al Jazeera