Oglasi

Podrška sa Sljemena: Ski-staza na Trebeviću može biti dio Svjetskog kupa

Zanemarite sva osporavanja za taj projekat, navijanje s tribina zaglušit će sve nevjerne i zlobne, napisali su Dragutin i Igor Žiljak.
Trebević sa svojom gondolom i obroncima ulazi u samo Sarajevo pa se stječe dojam da na skijama možemo do samog centra, stoji u pismuAl Jazeera

Prvi ljudi zagrebačkog Sljemena i kreatori “Snježne kraljice” Dragutin i Igor Žiljak uputili su gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki otvoreno pismo ohrabrenja i ponude savjeta i stručnosti kada je u pitanju stvaranje skijaške staze na obroncima Trebevića, objavio je portal klix.ba.

U pismu, oni su od Skake zatražili da pokrene aktivnosti na projektovanju i izgradnje skijališta za Trebeviću, koje je, kako kažu, nova prilika za Sarajevo da „još jače iskorači na svjetsku scenu“.

„Obavili smo obilazak Trebevića i izvidili mogućnost skijaške staze i izgradnje infrastrukture za zasnježenje i rasvjete, kao i žičare uz stazu. Sličnost Sljemena i Trebevića je velika s tim što Trebević ima prednost zbog veće nadmorske visine i orijentacije buduće staze na sjever, što je dobro zbog očuvanja snježnog pokrivača. Osim toga, Trebević sa svojom gondolom i obroncima planine ulazi u samo Sarajevo pa se stječe dojam da na skijama možemo do samog centra“, stoji, između ostalog, u pismu.

Sarajevo kao na dlanu

Oni su konstatovali da postoji velika mogućnost da buduća staza uz rasvjetu i zasnježenje postane dio Svjetskog kupa u skijanju, kao i u slučaju Sljemena, čija je gledanost, prema podacima Međunarodne skijaške federacije na cijelom svijetu dostigla 400 miliona.

„Dozvolite da pustim maštu na volju i vidim prekrasnu osvijetljenu stazu na Trebeviću s koje se vidi Sarajevo kao na dlanu, a iz Sarajeva pogled na blještavu bijelu stazu po kojoj jure svjetske skijaške veličine. Zanemarite sva osporavanja za taj projekat, navijanje s tribina zaglušit će sve nevjerne i zlobne. Entuzijazam koji osjećamo dok pišemo pismo identičan je onom od prije 20 godina kada smo stvarali sljemensku priču“, stoji dalje u pismu Dragutina i Igora Žiljaka, koji su Skaki ponudili svoje iskustvo.

Odluka o izgradnji skijališta na Trebeviću donesena je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, a u tu namjenu za početak je izdvojeno preko 250.000 eura.

Izvor: Portali

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.