Podgoričani se uče poljoprivredi u eko-bašti

Bašta “Ekologika” prva je baštenska zajednica u Crnoj Gori gdje se građani uče poljoprivredi i, razmjenjujući znanja i iskustva, druže.

Za zemlju koja epitet ekološke države nosi u Ustavu, ovo je pionirski projekt, u koji se uključuje sve više građana.

Al Jazeerina ekipa posjetila je baštu koja možda izgleda kao obična bašta, ali to nije.

Njen vlasnik Aleksandar Novović, po struci politolog, okrenuo se poljoprivredi i stočarstvu, a svoju zemlju u predgrađu Podgorice ponudio je besplatno svima koji se žele okušati u baštovanstvu.

Standardi zdrave bašte

“Formirali smo mali model, gdje svaki građanin u svakom trenutku može da dođe i napravi svoje parče raja ovdje, da formira svoju baštu, da eksperimentiše sa nekim svojim afinitetima ka hortikulturi i slično”, objašnjava Novović.

Putem društvenih mreza, organizirao je konkurs za sugrađane baštovane, s jasnim uslovima.

“Moraš da se posvetiš toj bašti, pa se uglavnom četiri puta nedjeljno mora doći ovdje, moraš da zalivaš svoju bašticu jer potpuni suverenitet imaš nad svojom bašticom. Niko ti se ne miješa šta ćeš da radiš, ali moraš da zadovoljiš standarde zdrave bašte, mora biti ekološka, što znači nekorišćenje pesticida i vještačkih đubriva, da pratiš kako se slažu biljke međusobno, da li su zarasle u travu… Dakle, cijeli jedan mali koncept posvećivanja nečem trećem”, dodaje Novović.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera