Podgorica prodaje fregate Jugoslovenske ratne mornarice

Novac od prodaje ratnih brodova nekadašnjeg JRM-a iskoristit će se za modernizaciju Vojske Crne Gore (Wikipedia)

Ministarstvo odbrane Crne Gore sprema se oglasiti prodaju dva najmoćnija broda nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice – JRM, a u pitanju su brodovi P-33 i P-34.

Kako razlog prodaje navodi se zastarjelost sistema i tehnologije kojom su te fregate opremljene, prenosi Tanjug.

Iz Ministarstva odbrane je portalu CDM rečeno da su patrolni brodovi P-33 i P-34 u upotrebi od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća.

Te dvije ratne fregate građene su 1987. i 1988. godine u brodogradilištu Kraljevica, u istoimenom mjestu u Hrvatskoj, a bile su naoružane topovima i raketama.

Ne uklapaju se u potrebe vojske

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane navode da su ti brodovi opremljeni “sistemima i tehnologijom koji su zastarjeli za današnju i buduću namjenu i zadatke mornarice Vojske Crne Gore”.

Zato Ministarstvo odbrane Crne Gore priprema informaciju o rješavanju statusa patrolnih brodova P-33 i P-34 u Vojsci Crne Gore, kojom će se patrolni brodovi oglasiti suvišnim za potrebe Vojske ove države i staviti van formacije.

“Po usvajanju ove informacije od Vlade Crne Gore, Ministarstvo odbrane će pokrenuti postupak njihove procjene i tenderske prodaje”, kažu u Ministarstvu odbrane.

Planirano je da se cjelokupni posao završi najkasnije do kraja 2020. godine.

Iz Ministarstva odbrane ukazuju da su brodovi neisplativi za održavanje, eksploataciju, obuku i popunu ljudstvom i da se ne uklapaju u potrebe Vojske Crne Gore.

Mada hrvatski mediji tvrde da ovi brodovi pripadaju Hrvatskoj, u crnogorskom Ministarstvu odbrane za portal CDM poručuju da to nije tačno.

“Patrolni brodovi P-33 i P-34 pripadaju Vojsci Crne Gore. Oni su od 30. maja 1992. godine bazirani u Luci Tivat”, naglašavaju u Ministarstvu odbrane.

Tender za prodaju suvišnih plovila

Kako navode, novac od prodaje najmoćnijih ratnih brodova nekadašnjeg JRM-a iskoristit će za modernizaciju Vojske Crne Gore.

Ovo nije prvi put da se Crna Gora rješava zastarjelog naoružanja.

Ministarstvo odbrane je krajem 2018. objavilo tender za prodaju suvišnih plovila, brodskih motora i njihovih rezervnih dijelova, dizelskih generatora, kao i razne radioničke opreme.

Izvor: Agencije