Podgorica poručila Vučiću: Sami odlučujemo o Crnoj Gori

Crnogorska vlada ne želi kreirati zakonodavni okvir nijedne strane države i ne dopušta bilo kome da kreira njihov sistem (Facebook/ Vlada Crne Gore)

Vlada Crne Gore saopćila je u četvrtak, nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao zvaničnu Podgoricu da ne usvaja prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da ni Podgorica “kreira” zakonodavne aktivnosti Srbije, pa neće ni Srbija crnogorske.

“Zahvaljujemo se predsjedniku Vučiću na savjetima, ali ga podsjećamo i ovim povodom da je Crna Gora suverena država, koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini”, naveli su iz Vlade Crne Gore za portal CdM.me.

Služba za odnose s javnošću crnogorske vlade navela je da vlada ne želi kreirati zakonodavni okvir nijedne strane države i da ne dopušta bilo kome da kreira njihov sistem.

“Mi nemamo, niti ćemo imati ambicije da utičemo na zakonodavnu aktivnost države Srbije, niti ćemo dozvoliti bilo kome, pa ni Srbiji, da utiče na naše odluke”, navode iz Vlade Crne Gore.

Vučić: Molba, nada i želja

Predsjednik Srbije ranije u četvrtak u Beogradu izjavio je da bi svako ugrožavanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori neminovno vodilo pogoršanju dobrih odnosa dviju država i da zato moli vlasti ili većinu u Crnoj Gori da ne podrže predloženi zakon, koji je na to usmjeren.

Najavio je da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Prijedlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

“Moja molba, a ja ne mogu da to zahtevam kao predsednik druge države, jeste da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja. Jer, Srpska [pravoslavna] crkva vekovima postoji na tom tlu i ona je zaštita i utočište ne samo srpskom narodu već i mnogima koji se osećaju kao Crnogorci. Zato je to moja molba vlastima u Crnoj Gori. Ukoliko je ne usliše, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti da se u skladu sa tim ponašamo”, rekao je Vučić.

Na molbu Tanjuga da prokomentira reakciju zvanične Podgorice Vučić je rekao da je iznenađen reakcijom Vlade Crne Gore, jer se ni na koji način nije miješao u njihove unutrašnje stvari.

‘Drže nam lekcije na međunarodnim forumima’

Nije ih, kaže, ni savjetovao, kako oni tvrde.

“Samo sam zamolio, kao komšija i prijatelj, da još jednom razmotre određene inicijative. Zamolio, jer su u pitanju interesi srpskog naroda i Srpske [pravoslavne] crkve“, objasnio je Vučić.

Rekao je da nikad nije imao problem kada su iz Podgorice ukazivali na položaj Crnogoraca u Srbiji, niti kada su se miješali u unutrašnje stvari Srbije, pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kad iznose svoje stavove u vezi s rješavanjem kosovskog problema, koji je problem Srbije, “a ne tiče se njih”.

Dodao je da je šutio i kad govore na međunarodnim forumima i “drže nam lekcije”.

“Smatrao sam da je normalno da se izjasne. Ako je strašan problem u tome što sam izneo molbu, a tiče se srpskog naroda i Srpske [pravoslavne] crkve, izvinjavam se svim uvređenim dušama i mnogo mi je teško što sam ih povredio samo zbog jedne jedine molbe.”

‘Poruku Podgorice sam odlično razumeo’

“Ne moraju da je usliše, ali ne moraju ni da menjaju smisao i značaj onoga što sam učinio i sebe da predstavljaju kao veliku žrtvu i junake i neko ko je plod nečijeg tobože mešanja i savetovanja”, rekao je Vučić.

Poruku Podgorice , kaže, odlično je razumio i Srbija će se ubuduće ponašati u skladu s njom.

“Hvala na velikom razumevanju i što su tako brzo uslišili moju molbu i što su poslali tako snažan, jak i veoma hrabar odgovor. Veliko hvala Vladi Crne Gore na svemu tome”, istakao je Vučić.

Izvor: Agencije