Počinju kvalifikacije za EURO sa brojnim ‘nikad ranije’

Nakon 225 utakmica u kvalifikacijama i 12 u doigravanju doznat ćemo kojih će se 24 selekcija boriti za titulu prvaka Evrope (EPA)

Utakmicom Kazahstan – Škotska u Astani 21. marta počinje novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a ovaj ciklus i sama završnica borbe za titulu najboljeg na „Starom kontinentu“ donosi nekoliko stavki zvanih „nikad ranije“.

Pa tako nikad ranije se nije desilo da na evropskom prvenstvu, kada počinje kvalifikacijski ciklus, nema već poznatih učesnika. Ranije je to bio slučaj sa braniteljem naslova prvaka Evrope i selekcijom domaćina, ali ovaj put to nije tako.

Sama završnica igrat će se u 12 gradova, odnosno 12 država i nijedna od tih selekcija ne ide direktno.

Za plasman na EURO bori se i aktuelni prvak, a to je reprezentacija Portugala koja je ovu titulu osvojila prije tri godine u Francuskoj kada je Eder postigao jedini gol za slavlje Portugalaca nad domaćim „Trikolorima“.

Veza sa Ligom nacija

Vratimo se, dakle, kvalifikacijama koje su pred nama.

Trajat će od marta ove godine do marta naredne i kroz njih, kako grupnu fazu, tako i doigravanje, doznat ćemo imena 24 učesnika završnog turnira. Kvalifikacije su povezane i sa inauguralnom sezonom UEFA-ine Lige nacija koja je sekundarni put za EURO.

U kvalifikacijama učestvuje 55 selekcija podijeljenih u 10 grupa (pet po pet timova, pet po šest timova) čiji je sastav poznat od žrijeba 2. decembra 2018. godine u Dublinu (Republika Irska).

Po prvi put u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo učestvuje i selekcija Kosova koja se voljom žrijeba našla u grupi A sa Crnom Gorom, Engleskom, Češkom i Bugarskom.

Završnica EURO-a 2020. igrat će u engleskom Londonu (Wembley), njemačkom Minhenu (Allianz), italijanskom Rimu (Olimpico), azerbejdžanskom Bakuu (Olimpijski stadion), ruskom Sankt Peterburgu (Krestovski), rumunskom Bukureštu (Arena Nationala), holandskom Amsterdamu (Johan Cruyff Arena), irskom Dublinu (Aviva), španskom Bilbau (San Mames), mađarskoj Budimpešti (Puskas Arena), škotskom Glasgowu (Hampden Park) i danskom Kopenhagenu (Parken).

Iako su mnogi od ovih gradova iz država nogometnih velesila, može se desiti da na njima ne igraju domaćini jer – nisu odigrali kvalifikacije kako treba i osvojili jedno od prva dva mjesta koja vode dalje.

(Ne)popularno doigravanje

Kako teku kvalifikacije? Pa, umjesto da su počele odmah nakon Svjetskog prvenstva krajem 2018., iz Evropske nogometne asocijacije (UEFA) su odlučili da to pomjere od tradicije, pa da kvalifikacije počnu i završe iste godine – od marta do novembra 2019. godine.

Po dvije utakmice će se igrati u martu, junu, septembru, oktobru i novembru. Nakon što se kompletiraju mečevi grupne faze i budu poznata imena 20 direktnih učesnika, odigrat će se utakmice play-offa, popularnog doigravanja koje će odlučiti o imenima preostale četiri selekcije.

Za razliku od ranijih kvalifikacija (opet rubrika ‘nikad prije’), učesnici doigravanja neće biti određeni na osnovu rezultata iz kvalifikacija. Umjesto toga, bit će izabrano 16 timova na osnovu njihovih rezultata u Ligi nacija. Ove selekcije će biti podijeljene u „četiri staze“ u svakoj po četiri tima, a svaki najbolji iz „staze“ ići će na EURO.

Svaka liga će imati odvojeno doigravanje i činit će je najmanje četiri tima koja se nisu kvalificirala na EURO kroz standarne kvalifikacije. Siguran plasman u doigravanje imaju pobjednici grupa Lige nacija, ali ako se pobjednik već plasirao na Evropsko prvenstvo zamijenit će ga naredni najbolje plasirani tim iz iste lige.

Ako nema dovoljno nekvalificiranih timova iz iste lige, mjesto u doigravanju pripada najboljem timu u ukupnom plasmanu. No, pobjednici grupa ne mogu igrati protiv reprezentacija iz više lige.

Svaka „staza“ imat će dva polufinala i jedno finale, sve po jedna utakmica. U polufinalu igraju prvorangirani protiv četvrtorangiranog, te drugorangirani protiv trećeg. Žrijeb će odrediti mjesto igranja finala koja su na rasporedu od 29. do 31. marta kada će biti poznati svi učesnici Evropskog prvenstva.

Od A do E

Kao što smo već spomenuli, grupu A čine Engleska, Češka Republika, Bugarska, Crna Gora i Kosovo. Iz ove grupe Engleska i Kosovo već znaju kako imaju osiguran plasman u doigravanje zbog osvajanja prvih mjesta u grupama Lige nacija.

I u grupi B ima predstavnik Zapadnog Balkana, a to je Srbija. Ovu grupu čine još aktuelni evropski prvak Portugal, Ukrajina, Litvanija i Luksemburg. Što se tiče osiguranog plasmana u play-off, to imaju Portugalci, Ukrajinci, te „Orlovi“ koje predvodi Mladen Krstajić.

U grupi C nema Balkanaca i glavnu riječ vodit će Holandija i Njemačka, a još su tu Sjeverna Irska, Estonija te Bjelorusija koja je, zajedno sa „Lalama“ siguran učesnik doigravanja.

Tri učesnika doigravanja su u grupi D. To su Švicarska, Danska i Gruzija, a za direktan plasman borit će se još Republika Irska i Gibraltar.

Hrvatska, svjetski viceprvak od prošle godine, na čelu je grupe E. „Vatreni“ Zlatka Dalića za plasman na EURO 2020. borit će se protiv Velsa, Slovačke, Mađarske i Azerbejdžana koji predvodi još jedan hrvatski stručnjak – Nikola Jurčević. U ovoj grupi nema nijedan učesnik doigravanja.

Šestorke u grupama

Grupa F je prva sa šest reprezentacija i veoma je jaka konkurencija u njoj. Prvo ime je Španija, zatim Norveška i Švedska (obje skandinavske selekcije su u play-offu), te Rumunija, Farski otoci i Malta.

Reprezentacija Sjeverne Makedonije jedina je koja u grupi G ima osigurano doigravanje. Za prva dva mjesta će se „Crveni risovi“ Igora Angelovskog boriti protiv Slovenije selektora Matjaža Keka, zatim Poljske, Austrije, Izraela i Latvije.

Poput grupe E, i u grupi H nema učesnika play-offa. Prvo ime grupe je sigurno Francuska, a za direktan plasman na smotru najboljih timova „Starog kontinenta“ borit će se u i Island, Turska, Albanija, Moldavija i Andora.

U doigravanju iz grupe I je sigurno Škotska koja će veliku borbu za direktan plasman voditi protiv Belgije, Rusije, Kipra, Kazahstana i San Marina.

Priču o grupama kompletiramo grupom J gdje je reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je, pod vodstvom Roberta Prosinečkog, u Ligi nacija osvojila prvo mjesto i plasman u doigravanje. Iz ove grupe u doigravanje ide i Finska, a prvo ime je sigurno Italija. Tu su još Grčka, Armenija i Lihtenštajn.

Nakon 225 utakmica u kvalifikacijama i 12 u doigravanju doznat ćemo kojih će se 24 selekcija boriti za titulu novog (ili starog u slučaju Portugala) prvaka Evrope.

Izvor: Al Jazeera