Počinje suđenje Harveyju Weinsteinu

Više od 80 žena optužilo Weinsteina za seksualne prekršaje i napade proteklih decenija (EPA)

Suđenje Harveyju Weinsteinu, bivšem filmskom mogulu koji je zaslužan za nagrađivane filmove „Zaljubljeni Shakespeare“ i „Engleski pacijent“ i koji se tereti za silovanje, počinje ove sedmice u Manhattanu, javlja agencija Reuters.

Nekada jedan od najmoćnijih producenata, Weinstein (67) se izjasnio kako nije kriv po optužbama za napade na dvije žene u New Yorku. Prijeti mu kazna doživotnog zatvora ukoliko bude osuđen po najtežoj tački optužnice „predatorski seksualni napad“.

Jedna od žena, bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi, navela je kako ju je Weinstein seksualno napao 2006. godine. Tužitelji navode kako je Weinstein 2013. godine silovao drugu ženu čiji identitet nije javno objavljen.

Reuters navodi kako je više od 80 žena optužilo Weinsteina za seksualne prekršaje i napade proteklih decenija.

Izbor porote

Ove optužbe su osnažile pokret #MeToo kroz koji su stotine žena javno optužile moćne muškarce biznisa, politike, medija i zabave za seksualno zlostavljanje ili seksualne napade.

Weinstein negira optužbe i tvrdi kako su svi seksualni kontakti bili uz pristanak žena.

U ponedjeljak je planirana uvodna konferencija pred početak suđenja, a izbor porode na državnom sudu u Manhattanu trebao bi početi u utorak, naveo je Danny Frost, glasnogovornik okružnog tužitelja Cyrusa Vancea čiji je ured objavio optužbe.

Izvor: Agencije