Počeo trgovinski rat SAD-a i Kine

Na snagu stupile nove carinske taksi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Kina krenuli su u ponedjeljak u trgovinski rat stupanjem na snagu novih carinskih taksi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode, uz rizik da ugroze svjetski ekonomski rast, navode agencije.

Zanemarujući brojna upozorenja ekonomista i kompanija, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je carinske takse od 10 posto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine.

Peking bi trebao uzvratiti u istom trenutku nametanjem novih carina od pet do deset posto na američke proizvode koji predstavljaju 60 milijardi dolara godišnjeg uvoza u Kinu.

Podjela tehnološkog znanja

Trump upozorava mjesecima svoje kineske partnere da prekine trgovinsku praksu koju smatra nepoštenom. Posebno mu smeta što zauzvrat pristupu kineskom tržištu, američke tvrtke moraju dijeliti s lokalnim partnerima dio svojeg tehnološkog znanja što on uspoređuje s „krađom“ intelektualnog vlasništva.

„Trgovinski rat koji Kina vodi protiv SAD-a traje već godinama“, ocijenio je u nedjelju Mike Pompeo, državni sekretar na tv stranici Fox News.

„Ako to želimo nazvati trgovinskim ratom, odlučni smo da u njemu pobijedimo i pobijedit ćemo.“

Obećao je kako će od Kine postići da se „ponaša kao što bi se trebala ponašati svjetska sila, pokaže transparentnost i poštuje pravnu državu“.

Nacionalna sigurnost

Američki predsjednik već je ovog ljeta uveo takse od 25 posto na 50 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode. Suočen s identičnom odmazdom Pekinga, odlučio je ocariniti dodatne kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

Washington od marta carini u ime „nacionalne sigurnosti“ čelik i aluminij koji uvozi u iznosu od 25 odnosno 10 posto.

„Trgovinski rat sad je stvarnost“, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist bonitetne agencije Fitch.

Situacija postaje sve teža jer se čini kako je došlo do prekida dijaloga. Posjetu izaslanstva kineskih pregovarača predviđenu za 27. i 28. septembar u Washingtonu Peking je otkazao, objavio je Wall Street Journal. Prethodni pregovori krajem augusta nisu doveli ni do čega.

Izvor: Agencije