Oglasi

Počeo drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj

U prvom krugu izbora sadašnji predsjednik Miloš Zeman je osvojio 38,6 posto, a nezavisni kandidat Jiri Drahoš 26,6 posto glasova.
Kandidati na TV debati: Česi odlučuju između aktuelnog predsjednika i novajlije na političkoj sceniEPA

Drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj počeo je u petak i trajat će dva dana, a približno 8,4 miliona birača odlučit će hoće li državu nastaviti voditi sadašnji predsjednik Miloš Zeman ili nezavisni kandidat Jiri Drahoš.

U prvom krugu izbora Zeman je osvojio 38,6 posto, a Drahoš 26,6 posto glasova.

Zeman (73) vodio je kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz Evropske unije, premda sam podržava članstvo u Uniji.

Drahoš profesor je hemije i dva puta predsjednik Češke akademije nauka.

Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Imenovanje premijera

Većina kandidata koji su izgubili u prvom krugu glasanja podržali su Drahoša, koji se nada ujediniti liberalne prozapadne češke glasače koje odbija Zemanov povremeno vulgaran stil i okrenutost Rusiji i Kini.

Češki predsjednici imaju ograničene izvršne ovlasti, no oni imenuju premijere i guvernera Centralne banke, predstavljaju zemlju u inostranstvu i mogu imati veliki utjecaj na javno mnijenje.

Ovo je tek drugi put da Česi direktno biraju predsjednika, prije je to radio Parlament.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.