Počela ekspresna predizborna kampanja u Španiji

PSOE i Narodna stranka izmjenjuju se gotovo 40 godina na čelu i međusobno optužuju za blokadu (EPA)

Španske političke stranke u petak su počele ekspresnu predizbornu kampanju, samo devet dana uoči prijevremenih parlamentarnih izbora, sazvanih jer nakon izbora u aprilu nijedna stranka nije mogla sastaviti vladu.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza dobila je tada najviše glasova i 123 od 350 zastupnika u Parlamentu, ali daleko od 176 potrebnih za samostalno sastavljanje vlade.

Nakon toga nije dobila podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a također su propali pregovori o koaliciji s manjom lijevom strankom Unidas Podemos.

Tri stranke desnice nisu imale dovoljno zastupnika za sastavljanje alternativne vlade.

Agencija napominje da će Španci zbog toga 10. novembra izaći na četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine, što pokazuje fragmentiranost u društvu, a time i u Parlamentu.

‘Snažnije, jasnije, predanije’

Ankete ukazuju na novu političku blokadu, odnosno situaciju u kojoj ponovo niko neće moći sam sastaviti vladu.

Čini se da ni lijevi, ni desni blok neće osvojiti potrebnih 176 mjesta.

Čelnici PSOE-a i Narodne stranke, koji se na vlasti izmjenjuju gotovo 40 godina, međusobno se optužuju za blokadu.

Istovremeno, tri novije stranke – lijevi Unidas Podemos, centristički Građani i desni Vox – koje su 2015. godine narušile tradicionalno dvostranačje, pozivaju birače na novi udarac starim strankama.

Premijer Sanchez počeo je kampanju u Sevilli, glavnom gradu južne autonomne zajednice Andaluzija, tradicionalnom uporištu socijalista.

“Sada, da” naziv je kampanje kojom poziva stanovnike, umorne od tolikih izbora, da izađu i daju mu glas kako bi se prekinula blokada.

Četiri ankete objavljene u ponedjeljak i utorak pokazale su da 35 posto Španaca još ne zna kome dati glas.

Neki bi mogli odlučiti u posljednji trenutak.

“Predlažemo vam da glasate još snažnije, još jasnije i još predanije za jedinu stranku koja može garantirati formiranje vlade u našoj zemlji, a to je PSOE”, poručio je Sanchez.

‘Špansko društvo kao talac’

Tradicionalni rival Narodna stranka doživjela je u aprilu težak poraz, ali ankete pokazuju da bi mogla osjetno porasti sa sadašnjih 66 zastupnika.

Njen vođa Pablo Casado rekao je da je Sanchez “uzeo špansko društvo za taoca” i da “treba odstupiti ako doživi novi neuspjeh”.

Casado je počeo kampanju pod nazivom “Za sve što nas ujedinjuje”, čime je zauzeo oštar stav prema regionalnoj Vladi Katalonije, koja insistira na otcjepljenju od Španije.

“[Qium] Torra [predsjednik katalonske Vlade] ne može ni minute više ostati na funkciji nakon nasilja na ulicama Barcelone”, rekao je Casado.

Napetosti u Kataloniji, autonomnoj zajednici na sjeveroistoku s oko 7,5 miliona stanovnika, snažno utječu na preference birača, pokazale su posljednje ankete.

Desna stranka Vox, koja je u aprilu prvi put ušla u španski Parlament, dobivši 24 zastupnika, sada bi mogla postati treća najveća stranka u Španiji, pokazale su tri ankete objavljene u ponedjeljak.

Vođa Voxa Santiago Abascal počeo je kampanju u Kataloniji, gdje je poručio da se o “jedinstvu Španije ne pregovara i da će naložiti hapšenje Torre ako bude izabran za predsjednika Vlade.

Torra je nedavno najavio novi referendum o nezavisnosti, unatoč zabrani suda, do kraja svog mandata u decembru 2021. godine.

‘Veliki nacionalni sporazum’

Na treće mjesto pretendiraju lijevi Unidas Podemos i stranka centra Građani, čija je popularnost također u blagom padu, pokazale su tri ankete.

Unidas Podemos, stvoren prije pet godina na ogorčenju građana privrednom krizom i korupcijom, sada pokušava mobilizirati ljevicu plašeći birače rastom popularnosti Voxa prikazujući u predizbornom spotu Francisca Franca i Adolfa Hitlera.

U predizbornom letku poziva birače da izađu jer stranke “koje su uvijek upravljalje Španijom žele da se umorimo”.

Građani, koji su sada sa 57 zastupnika treća stranka, pokušavaju animirati građane porukom “Španija pokretu”, nudeći “veliki nacionalni sporazum” za izlazak iz političke blokade u kojoj je sada Španija, zemlja nenavikla na koalicije na nacionalnom nivou.

Građani se, također, žestoko protive nezavisnosti Katalonije.

Izvor: Agencije