Pobunjenici u Idlibu najavili nastavak borbe

Nećemo se odreći džihada i borbe za postizanje ciljeva naše blagoslovljene revolucije, kažu pobunjenici (Reuters)

Oružana grupa Hayet Tahrir al-Sham saopćila je u nedjelju navečer da želi nastaviti borbe u sirijskoj provinciji Idlib, nekoliko sati pred isticanje roka za formiranje demilitarizirane zone u toj oblasti.

“Nećemo se odreći džihada i borbe za postizanje ciljeva naše blagoslovljene revolucije, a to je, prije svega, smjena kriminalnog režima”, navodi se u saopćenju te grupe koja kontrolira veći dio Idliba, prenosi Beta.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je ranije u nedjelju da bi minobacačka vatra iz buduće demilitarizirane zone u sirijskoj provinciji Idlib mogla ugroziti primjenu rusko-turskog dogovora uoči ključnog roka za formiranje te zone.

Dogovor Putina i Erdogana

Incident se dogodio nekoliko dana poslije povlačenja teškog oružja iz zone, u skladu s dogovorom koji su 17. septembra postigli predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Tayyip Recep Erdogan.

Predsjednici dvije zemlje dogovorili su se na sastanku u Sočiju da do 15. oktobra bude formirana demilitarizirana zona u Idlibu pod rusko-turskom kontrolom.

Iz te zone, prema dogovoru, moraju otići svi pobunjenici i svo teško naoružanje.

Idlib je posljednje veliko pobunjeničko uporište u Siriji gdje su snage predsjednika Bashara al-Assada ranije najavile ofanzivu za preuzimanje te oblasti.

Izvor: Agencije