Oglasi

Plenković: Vojni budžet povećavamo zbog nas i NATO-a

Hrvatska, koja je punopravni član NATO-a postala 2009. godine, na odbranu troši 1,3 posto bruto domaćeg proizvoda.
Andrej Plenković ističe da njegova Vlada od 2016. godine kontinuirano povećava vojni budžetEPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska povećava vojni budžet i radi svoje sigurnosti i radi ispunjavanja obveza u NATO-u, u vrijeme kada SAD pritišće saveznike da više izdvajaju za odbranu.

Američki predsjednik Donald Trump od dolaska na vlast uporno kritizira evropske članice da ne ispunjavaju obavezu o izdvajanju dva posto bruto domaćeg proizvoda - BDP za odbranu, cilj koji su si saveznici zadali 2014. godine.

Njega trenutno ispunjava samo šest od 29 članica, a Hrvatska, koja je punopravni član postala 2009. godine, na odbranu troši oko 1,3 posto BDP-a.

Plenković smatra da američki pritisak nije nešto što razdvaja SAD i Evropu.

Podrčka Sjevernoj Makedoniji

"To je ambicija koja traje duži niz godina. Točno je da je to je pitanje američka administracija stavila na stol na malo snažniji i artikuliraniji način nego ranije", rekao je Plenković novinarima na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Ističe da njegova Vlada od 2016. godine kontinuirano povećava vojni budžet, "prije svega radi nas i radi naše sigurnosti, jačanja naše vojske, ali i širega doprinosa naporima svih saveznika".

Transatlantski odnosi, spor SAD-a i Evrope oko Irana i finansiranja NATO-a neke su od glavnih tema Konferencije u Minhenu.

Stavove Washingtona u subotu bi trebao iznijeti američki potpredsjednik Mike Pence. 

Plenković je je najavio da će Zagreb uskoro ratificirati ugovor o pristupanju NATO-u Sjeverne Makedonije, koja je promjenom imena uklonila grčku blokadu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.