Plenković vjeruje u nagodbu za Agrokor

Plenković tvrdi da je Hrvatska najveći zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je optimizam da će se podmirenje kreditora Agrokora nagodbom postići do 10. jula, do kada je produžen rok za taj postupak.

“U zamršenoj situaciji u kojoj su financijski vjerovnici u najvećoj mjeri ti koji su zatečeni logično je da buduća struktura vlasništva reflektira one koji su u toj poziciji”, rekao je Plenković, odgovarajući na upit novinara o ulasku ruskih investitora u vlasnički udjel Agrokora.

“Što se tiče geostrateških elemenata, nikada kao Vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji će u Hrvatskoj poslovati sukladno propisima i standardima i to pokazuje da nemamo nikakvu skepsu… Ima li teorija zavjera – mislim da ne.  Smatram da su svi oni koji su davali novac to činili u vjeri u neki poslovni plan ili projekt, a ne s ambicijom za nešto drugo i da buduća vlasnička struktura koja će imati ruske, američke, europske, domaće i razne druge vlasnike u biti karakterizira globalno gospodarstvo,” rekao je Plenković.

S te strane, kazao je, bitna je ekonomska budućnost kompanije, njena profitabilnost i, u konačnici, ekonomska budućnost svih koji su na nju naslonjeni.

Važno da se takva situacija ne ponovi

“Ne vidim nikakav strah i siguran sad da će financijski vjerovnici i banke u nekoj budućnosti gledati i neki drugi izlaz, jer nisu tu da se bave maloprodajom ili bilo čime drugim”, kazao je Plenković, prenosi Hina.

Rekao je da hrvatska država, davši sudu mogućnost da imenuje vanrednu upravu, nije dopustila da se u tom procesu donose bilo kakve odluke koje bi bile arbitrarnog karaktera.

Ocijenio je kako je važno da je osigurano vrijeme za prilagodbu brojnih partnera kompanije da stanu na noge i opstanu, utvrdivši kako nije došlo do gubitka radnih mjesta i da je ekonomskom nagodbom osigurana njihova budućnost.

“Važno je da se takva situacija ne ponovi, važan je način poslovanja, poštovanje zakonskih rokova, plaćanje poreznih obveza, neulažanje u međuovisne aranžmane koji su na rubu održivosti, jer kada se dogodi kriza vidi se koliko su komplicirani”, rekao je Plenković.

Dodao je kako bi transformativni učinak tog procesa trebao omogućiti cijeloj hrvatskoj privredi zakonito kvalitetno poslovanje.

Izvor: Agencije