Oglasi

Plenković: U EU shvatili da postoji problem s Izbornim zakonom u BiH

Hrvatski premijer kaže da vlada veliko razumijevanje za tu temu, shvatanje da postoji problem te da ga treba riješiti.
Andrej PlenkovićAndrej Plenković kaže da će nastaviti insistirati na pitanju Izbornog zakona Bosne i HercegovineEPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da, nakon njegovih istupa o Bosni i Hercegovini, sada čelnici zemalja članica Europske unije shvaćaju da u Bosni i Hercegovini postoji problem s Izbornim zakonom te zemlje i da ga treba riješiti.

On je već u dva navrata, na sastancima Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela koje okuplja čelnike zemalja članica EU-a, govorio o Bosni i Hercegovini i pitanju Izbornog zakona u toj zemlji.

Prvi put je o tome govorio sredinom listopada, a sada ponovno na dvodnevnom summitu, koji se u četvrtak i petak održava u Bruxellesu.

"Mogu reći da sada vlada veliko razumijevanje za tu temu među kolegama. Mislim da smo je sada otvorili, da ljudi shvaćaju da postoji problem i da ga treba riješiti", rekao je Plenković, kako prenosi Hina.

'U najboljoj namjeri prema cijeloj BiH'

Istaknuo je da će nastaviti inzistirati na tom pitanju i "to u najboljoj namjeri prema cijeloj Bosni i Hercegovini".

"Vrlo je važna poruka da to što radimo, radimo principijelno, nije ništa osobno, ni protiv koje stranke. Pokušavamo rasvijetliti jednu temu koja to i zaslužuje", rekao je.

Prije nekoliko dana trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini - Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling - poslali su pismo na adresu visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica, u kojem optužuju Hrvatsku da se miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine, ističući kako je nedopustivo osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, koje stiže i od dužnosnika iz Hrvatske.

Plenković kaže da se na to pismo nitko na Europskom vijeću nije ni osvrnuo.

U ponedjeljak je jedan drugi bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, danas slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, upozorio da to pismo nije primjeren način komunikacije.

"Mislim da je na štetu Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini da se njihovo pitanje politizira. Mislim da svi trebamo raditi da se oni osjećaju ravnopravno, da osjećaju da imaju svoju političku predstavljenost i da nemaju tih problema koje očigledno imaju. Mislim da trebamo na taj način raditi, jer ovakav način komunikacije samo pogoršava situaciju", rekao je Lajčak.

'Skinuti nepotrebne okove i predrasude'

On je istaknuo da je izbor Željka Komšića za člana bh. Predsjedništva u skladu sa slovom, ali ne i duhom Daytonskog ustava, jer je izabran glasovima nehrvatskog stanovništva, pa Hrvati u Bosni i Hercegovini ne osjećaju da imaju svog predsjednika ili člana Pedsjedništva.

Plenković je komentirao i raspravu u Saboru koja se vodila oka teksta Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni u Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

"Hajdemo skinuti te nepotrebne okove i predrasude da jedna zemlja ne bi mogla raspravljati u svom predstavničkom tijelu o najvažnijoj vanjskopolitičkoj temi", rekao je Plenković.

"Mi imamo pravo artikulirati naš politički stav. Bilo da je riječ o vladi ili Hrvatskom saboru. Manje je važno što pojedini akteri misle, uključujući i one unutar Hrvatske demokratske zajednice. Važno je pokušati dobiti što širi konsenzus za jednu jasnu političku deklaraciju", rekao je, dodajući kako smatra da zadnji nacrt Deklaracije ima izbalansiranu i jasnu poruku i "mislim da se postigao dobar stav".

"To što imate neke političke aktere, i tu ne mislim na ljude u HDZ-u, nego izvan njega, koji bi tu htjeli ne znam što nakititi, to je element politike nezrelosti i neznanja o toj temi", kazao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara koja je granica koje se ne bi trebala prijeći da se ne ugrozi međunarodni položaj Hrvatske.

Ponovio je da u Daytonu, gdje je zaključen mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, nikome nije padala na pamet mogućnost ovakvog izbornog inženjeringa.

'Govorio kao najveći zagovornik BiH'

"Tada je postojala dobra volja da se uspostavi mir za suživot, za pomirbu, da se ide naprijed, a ne da sad imamo situaciju da se jedan narod osjeća izigranim, a to su Hrvati. To je stvar principa i to govorim s punim uvjerenjem. Praviti se kao da se ništa nije dogodilo, staviti tu temu pod tepih, da će to sve voda odnijeti - to nije normalno. Nema šanse da se to dogodi. Moramo u jednom trenutku reći: čekajte ljudi, to nije dobro", rekao je premijer.

Istaknuo je da je kolegama na Europskom vijeću rekao da govori kao najveći zagovornik Bosne i Hercegovine, "da se nitko nije više zauzeo za napredak Bosne i Hercegovine prema EU i tako ćemo i nastaviti".

"Signaliziramo da imamo problem, koji se može prilično jednostavno riješiti i da dođe do konsenzusa oko promjene Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine]. Stvar je jasna", istaknuo je Plenković.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.