Plenković: Nisam iznenađen MOL-ovim povlačenjem tužbe

Viktor Orban, Andrej Plenković
Plenković: Nastojimo rješavati probleme koji zbog dosjea INA-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da nije iznenađen odlukom MOL-a o povlačenju tužbe protiv Hrvatske te poručio da Vlada nastoji rješavati nagomilane probleme koji zbog cijelog ‘dosjea INA-MOL‘ opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske.

Novinari su pitali premijera Andreja Plenkovića je li odluka MOL-a o povlačenju tužbe protiv Hrvatske znak dobre volje ili je povezana sa susretom s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na što je Plenković odgovorio kako je važno znati o kojoj tužbi se govori.

“Riječ je o priznanju arbitražne presude od prošle godine. Ta je odluka donesena dosta prije posjeta mađarskog premijera Zagrebu. Nastojimo rješavati nagomilane probleme koji zbog cijelog dosjea INA-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske”, kazao je Plenković i dodao kako ga ta odluka nije iznenadila. 

Upitan zašto se čeka s vraćanjem INA-e u hrvatske ruke, što je najavio prije dvije godine, te ima li novaca za taj posao s obzirom na to da ugovori s konzultantima još nisu potpisani, Plenković je odgovorio da su novac i konzultanti dvije različite stvari. 

‘Radimo da sve vezano za INA-u bude kvalitetnije’

“Konzultanti su izabrani nakon više ponuda. Riječ je o jednoj dilemi – tko je za što nadležan na temelju tendera koji je raspisan. Vlada ima jedan stav, a ovi koji su bili najbolji na natječaju, imaju drugi”, rekao je i dodao kako dva ministarstva nastoje riješiti taj problem i da postoji politička volja. 

“Ovo je pitanje tehnike koje presudno ne utječe na tu temu. Radimo da sve ono što je vezano za INA-u bude kvalitetnije, s više razumijevanja i dijaloga između ključnih dioničara i vlasnika. Znate i sami da je Hrvatska jedan od glavnih dioničara”, rekao je Plenković.

Zagrebački Večernji list objavio je u broju od srijede da je mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu.

Riječ je o postupku, izvijestio je list, kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno-trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske, kako je prenijela Hina.

Hrvatska je tražila poništenje izmjena dioničarskog ugovora u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju koji je s MOL-om sklopila 2009.

U zahtjevu se tvrdilo da je MOL upravljačka prava u INA-i dobio podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa 10 milijuna eura.

Arbitražni sud je zaključio da Hrvatska nije dokazala kako su izmjene dioničarskog ugovora o INA-i i ugovor o plinskom poslovanju 2009. nastali kao rezultat koruptivnih aktivnosti.

Hrvatska je podnijela tužbu za poništenje arbitražne presude.

Prema dokumentima Okružnog suda u Washingtonu, MOL je tražio da SAD “potvrdi, prizna i primijeni konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. prosinca 2016.” pozivajući se na newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Podrška Orbanu, povučena blokada za OECD

To bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima.

MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, blizu 14,5 milijuna eura, što je ona i napravila 6. studenoga.

MOL potom djelomično prihvaća tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom.

Zagrebački dnevnik naveo je i kako je zanimljiva koincidencija da su 12. rujna europarlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbana u Europskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da je 24. rujna MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Hrvatski premijer u prosincu 2016. izvijestio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Mađarski premijer Viktor Orban početkom prosinca je bio u službenom posjetu Zagrebu.

Izvor: Agencije