Plenković: Hrvatskoj treba obavezni vojni rok

Predsjedniku Hrvatske vlade prikazana je provedba nadzora i zaštite zračnog prostora u Hrvatskoj (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako je Hrvatskoj u dogledno vrijeme potrebno temeljeno vojno osposobljavanje u trajanju od mjesec dana kao i nova borbena eskadrila.

Plenković je posjetio Ministarstvo odbrane (MORH) gdje ga je potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević izvijestio o novim inicijativama, poput temeljnog vojnog osposobljavanja te povratku vojske u neke sredine u kojima je tradicionalno bila prisutna, javlja Hina.

Nove inicijative trenutno se razmatraju i analiziraju u Oružanim snagama, a potaknute su novim sigurnosnim ugrozama, rekao je Krstičević, govoreći o ključnim aktivnostima i planovima MORH-a u idućem razdoblju, saopćeno je iz MORH-a.

“Moramo biti svjesni  rizika koji su kompleksniji nego prije, te je upravo zbog toga važna politička, stručna, ali i javna rasprava o donošenju strateških dokumenata i odluka  koje se tiču svih građana”, rekao je ministar na sastanku u Ministarstvu na koji je premijer Plenković došao u pratnji ministra finansija Zdravka Marića i drugih saradnika.

Krstičević je izrazio uvjerenost da će uskoro biti doneseni novi strateški dokumenti – Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sistemu domovinske sigurnosti.

Budućnost borbene avijacije

Također, hrvatski ministar je podsjetio kako tu zemlju u ovoj godini čeka važna odluka o budućnosti borbene avijacije koja zahtijeva najširi društveni konsenzus, a podrazumijeva odgovornost i za buduće generacije.

“Podizanje izdvajanja za obranu, jačanje sposobnosti sastavnica sigurnosnog sustava, mora imati potporu i u civilnoj zajednici jer sve je to jamac uspješnog gospodarstva kao osnovnog temelja razvoja”, zaključio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general divizije Mirko Šundov,  upoznao je Plenkovića sa stanjem i planiranim aktivnostima u Oružanim snagama RH.

Ukratko je predstavio strukturu i razmještaj jedinica te izvijestio o aktuelnim zadaćama, od učešća u mirovnim misijama i operacijama, planiranim vojnim vježbama i obuci te pomoći koju pripadnici Oružanih snaga RH pružaju civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz hitni medicinski helikopterski prijevoz, akcije traganja i spašavanja i protivpožarnu zaštitu.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade Hrvatske, u pratnji ministra Krstičevića, posjetio je kasarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje je obišao novi kompleks dežurnog borbenog dvojca Hrvatske ratne avijacije i protuzračne odbrane te se upoznao s operativnim postupcima HRZ i PZO-a u NATO integriranom sistemu protivzračne i proturaketne odbrane.

Izvor: Agencije