Plenković: Hrvatski model islama je uzor za EU

Andrej Plenković
Hrvatska angažmanom oko 6.500 pripadnika policije na dnevnoj bazi štiti granice od nezakonitih migracija (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković govorio je u četvrtak o sastanku šefova Evropske unije u Salzburgu, na kojem je učestvovao, gdje je Hrvatska zemljama EU članicama kao uzoran ponudila svoj model odnosa s lokalnom Islamskom zajednicom, javlja Anadolija.

Kao važnu temu sa sastanka šefova država EU-a u Salzburgu, on je istaknuo migracije i značaj istočnomediteranske, zapadnobalkanske migrantske rute, na kojoj, kako je rekao, Hrvatska angažmanom oko 6.500 pripadnika policije na dnevnoj bazi štiti granice Hrvatske od nezakonitih migracija.

Plenković je istaknuo odličnu saradnju u pitanju migracija sa susjednim državama i Frontexom te kazao kako je dobro primljena informacija o avionu koji nadzire migrantska kretanja i koji na nadzorne letove polijeće iz Zadra tokom protekla dva mjeseca.

Sprečavanje radikalizacije

Istaknuo je kako podaci koje prikuplja ovaj avion služe Frontexu, ali i samoj Hrvatskoj u pravilnom nadzoru migracijskih kretanja.

Hrvatski premijer je rekao kako je tema na sastanku u Salzburgu bilo i sprečavanje radikalizacije.

“Mislim da je s te strane hrvatski model saradnje na temelju 102 godine tradicije institucionaliziranog islama u Hrvatskoj jedan od modela kako možemo pomoći, pa i kada je riječ o prihvatnim centrima mladih ljudi koji su došli iz drugih krajeva svijeta”, poručio je Plenković na sjednici Vlade Hrvatske u Zagrebu.

On je ukazao na postojeću saradnju Vlade s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj ,koju je ocijenio dobrom, te poručio kako treba nastaviti njegovati postojeći dijalog koji je ostvaren sa zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

Izvor: Agencije