Platini zadovoljan formatom Lige prvaka

Švicarski Basel je napravio iznenađenje izbacivši Manchester United (EPA)

Michel Platini ne vidi razlog za promjenama Lige evropskih prvaka iako je ovogodišnja grupna faza ovog nogometnog takmičenja ponudila mnoštvo utakmica koje su bile jednostrane i koje su bolno dokazivale veliku razliku između državnih prvenstava, prenio je Reuters.

„Nogomet nikada nije potpuno racionalan“, kaže predsjednik Evropske nogometne asocijacije UEFA, odbacivši ideju kako postoje „veliki“ i „mali“ klubovi.

„Pokušavanje da se da racionalno objašnjenje za rezultate nikada nije lako. Moramo poštovati ono što se desi na terenu, a tu su uvijek ljudi koji su sretni i oni koji su nesretni. Govorimo o malim klubovima, ali ne mislim da imaju mali i veliki timovi u Ligi prvaka. Nikako mi se ne sviđa termin mali klubovi“, kazao je on.

Posljednje kolo grupne faze ove sezone Lige prvaka odigrano je u srijedu kada je zagrebački Dinamo poražen 1:7 od francuskog Olympiquea iz Lyona. Ovaj rezultat je značio kako su Francuzi prošli holandski Ajax i plasirali se u osminu finala.

UEFA je objavila saopćenje u kojem negira da je bilo neregularnih klađenja na ovu utakmicu nakon što su mediji počeli špekulirati o mutnim radnjama, što je izazvalo žestoke reakcije hrvatskih prvaka.

Dinamo je ove sezone uvjerljivo porazio i Real Madrid (2:6) a u šest mečeva je pretrpio isto toliko poraza i primio 22 gola.

Ove sezone su Zagrepčani drugi tim koji je primio sedam golova u grupnoj fazi Lige prvaka. Prije se to desilo belgijskom prvaku Genku koga je sa 0:7 deklasirala španska Valencia, dok ga je engleski Chelsea nadigrao 0:5.

Golmanov loš dan

Bolje sudbine nisu bili ni španski Villareal i rumunski prvak Otelul Galati, ne osvojivši niti boda u šest mečeva u grupama.

Sa druge strane, dva kola prije kraja faze se znalo koja dva tima iz grupe H nastavljaju takmičenje. Riječ je o italijanskom Milanu i španskoj Barceloni, dok su eliminirani češka Viktoria Plzen i bjeloruski BATE Borisov.

Barcelona je u dva meča protiv Bjelorusa postigla devet golova, dok je na gostovanju u Plzenu slavila 4:0.

„Imate utakmice kada je golmanu loš dan, gdje se odbrana mora ponovo sastaviti ili je tim već eliminiran iz takmičenja i u posljednji meč ulazi bez ikakvog motiva. Sve možete gledati i na pozitivan i na negativan način“, smatra Platini.

Filozofski raspoložen je bio i oko nekoliko iznenađenja, među kojima je eliminacija Manchester Uniteda od Basela, te plasman kiparskog APOEL-a iz Nikozije među 16 najboljih timova Evrope.

„Ne pobjeđujete u utakmici Lige prvaka zato što ste poznati. Niko nije pretplaćen da svaki put pobijedi, ja sam uvijek poštovao klubove sa Kipra i iz Švicarske. Uvijek imate neke novajlije, a ja ne kažem da je to loše niti da je to dobro.“

Izvor: Agencije