Platini: BiH treba moderan stadion

Predsjednik Europske nogometne asocijacije UEFA Michel Platini u Sarajevu je privukao ogromno interesiranje novinara.

Domaćin mu je bio Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH) koga će naslijediti nova nogometna vlast, koja bi trebala biti izabrana za dva mjeseca.

Platini je istakao kako očekuje da se novo vodstvo Nogometnog saveza ponaša u skladu sa Statutom UEFA-e i FIFA-e.

EURO u 13 europskih gradova

Predsjednik UEFA-e Michel Platini potvrdio je kako postoji zamisao da se Europsko nogometno prvenstvo, koje će biti održano povodom 60. godišnjice tog takmičenja, istovremeno organizira u 13 glavnih gradova država Europe, no nikakva konačna odluka o tome još nije donesena.

„To je za sada samo ideja i o tome se razgovara s nacionalnim nogometnim savezima kako bi se vidjelo je li to dobra zamisao“, kazao je bivši as francuskog, europskog i svjetskog nogometa.

„Ja nemam razloga da ne očekujem s radošću izbore u NSBIH. Toliko sam se puta najiskrenije pohvalno izrazio o radu Komiteta za normalizaciju uključujući i to što Savez sada ima Statut koji je usklađen sa FIFA-om i UEFA-om“, rekao je prvi čovjek krovne kuće europskog nogometa.

„Sada očekujem izbore. I ja sam tu neutralan, tu sam pravi Švicarac.“

Loša nogometna infrastruktura u BiH predstavlja ogroman problem, za koji se još ne nazire rješenje. Komitet za normalizaciju pokušava pronaći rješenje, a cilj je da se izgradi moderan stadion koji zadovoljava visoke standarde UEFA-e.

Saradnja sa vlastima

Reprezentacija ove države svoje utakmice igra na stadionu u Zenici, a ne na najvećem u državi, stadionu Asim Ferhatović – Hase u Sarajevu, a o tome je Platini razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

„Mi imamo sredstva kojima ćemo vam pomoći, ali ne možemo sami i to je razlog zašto sam razgovarao s premijerom, da se i on uključi u saradnju sa Savezom, da zajedno radimo na infrastrukturi. Ne možemo mi izvana dati dovoljno novca, da se iznutra uradi stadion. Ali, činjenica da jedna velika nogometna država kao što je BiH, treba imati odgovarajući stadion“, smatra Platini.

On je istakao i da se UEFA neće miješati u interne stvari Saveza, kao što je odluka o zabrani dolaska gostujućih navijača na utakmice Prvenstva Bosne i Hercegovine.

Pitanje miješanja politike u nogomet na Balkanu, Platini je ovako komentirao.

„Političari kada vide koliko je nogomet privlačan, dobiju ideju da urade nešto što ne bi trebalo, a mi smo tu da štitimo nogomet“.

Komentirajući nasilje na nogometnim utakmicama i izgrede među navijačima u regiji, Platini je kazao kako su oni nedopustivi te kako će UEFA i on lično inzistirati na strogom sankcioniranju takvih slučajeva.

Istakao je kako je i tokom posljednjih posjeta Hrvatskoj i Srbiji prenio jasno upozorenje.

„Ako se nastave izgredi postupat će se vrlo strogo i to će se odraziti na njihove nogometne saveze”, kazao je Platini, te dodao kako „ne želi zvučati kao policajac“ no želi biti siguran da će svih shvatiti ozbiljnost ovakve poruke.

Izvor: Al Jazeera i agencije